Stedelijke biodiversiteit en tuinieren vanuit je keuken

Door Giovanna Lanius-Pascuzzi en Eva Schenk van het Food Committee

De lente is een prachtige tijd van het jaar, met het warme weer en de meer uren zonlicht die worden gewaardeerd door zowel mensen als planten. De lente, door velen gezien als een ideale tijd om met nieuwe dingen te beginnen (in combinatie met de veranderingen in levensstijl veroorzaakt door COVID-19), heeft veel individuen aangezet tot het aanpassen van hun gewoontes en het oppakken van nieuwe hobby's.

Plants cutlings on a table

Eén zo'n activiteit die onlangs veel aan populariteit heeft gewonnen is tuinieren. Tuinieren is in verband gebracht met een vermindering van zowel stress als angst, net als een toename van serotonine en een beter humeur. Je krijgt ook het gevoel dat je iets hebt bereikt en een motivatie om gezonder te eten, en het is een goede manier om aan gratis vers en lekker voedsel te komen!

Ons moderne landbouwstelsel is verantwoordelijk voor een extreme druk op onze landschappen en het verwoesten van gebieden waar planten en dieren leven, net als de hoge klimaatuitstoot van de sector. Het onder handen nemen van het voedselstelsel en beginnen met het produceren van ons eigen voedsel is daarom een geweldige manier om biodiversiteit te ondersteunen! Heb je geen achtertuin bij de hand waar je je handen vuil kan maken en wat groenten in kan planten? Geen nood! Ga stedelijk tuinieren door vegetatie toe te voegen aan je woonruimte, balkon of dak. Wees creatief met de bakken die je gebruikt en probeer voorwerpen uit je huis te hergebruiken indien mogelijk.

Wilt u stadstuinieren uitproberen? Hier zijn drie stap-voor-stap handleidingen, beproefd door het Green Office om mee te beginnen!

A. Lente-uien

Lente-uien groeien gemakkelijk terug, waardoor je altijd verse lente-uien bij de hand kunt hebben, en het scheelt tijd en geld! Onthoud: hoe verser de plant is, des te beter groeit de plant terug. Ze kunnen rechtstreeks geoogst worden door ze terug te laten groeien in water of in een ondergrond worden geplaatst als het om planten gaat die langer meegaan.

1. Bewaar de onderste 3-5 cm van de lente-ui (het witte deel) en plaats die in water. (Een shotglas is hier zeer geschikt voor.)

Green union put into a glass of water
Dag 1

2. Wacht ongeveer een week. Vergeet tijdens de groei niet om het water om de paar dagen te verversen.

Dag 4
Dag 8

3. Laat ze eerst een beetje groeien (~5-10 cm) en plaats ze daarna in een ondergrond. Plaats het witte deel in de grond en houdt het groene deel bovengronds. Zorg dat je ze plant in een bak met een goede afvoer (e.g. heeft gaten in de bodem).

Dag 8, het stekje planten

4. Houdt de ondergrond vochtig, maar niet te nat.

Dag 10

5. Oogst de groene delen door ze af te knippen van de bol met een schaar OF oogst de hele plant door deze uit de grond te trekken. (Bij het laatste gaat de plant verloren.)

B. Spruiten

Vind je jezelf te ongeduldig om je eigen voedsel te kweken? Nou, denk daar dan nog eens over na! Als je spruiten kweekt, duurt het maar twee tot vier dagen tot je ze kunt oogsten en opeten. Je kunt ze gemakkelijk kweken in je keuken en je hoeft niet te rotzooien met ondergrond. Het eten van spruiten heeft ook veel voordelen voor de gezondheid. Ze zitten niet alleen vol met plantaardige proteïnen, maar bevatten ook veel zink, magnesium, ijzer, vitamine A en vitamine C, om een paar te noemen. Klinkt dat interessant? Zo doe je dat:

1. Kies het soort spruit dat je wilt kweken. Bijvoorbeeld linzen, bonen, erwten en quinoa. Er is meer informatie op internet, dus laat je inspireren. Zorg ook dat je zaden biologisch zijn.

Mason jar

2. Koop een weckfles om je spruiten in te kweken. Of neem gewoon een glazen pot met een wijde opening die je in huis hebt. Plaats dan een fijne zeef of kaasdoek over de opening en zet die vast met een elastiek. Als je spruiten gaat kweken, kun je ook investeren in speciaal glaswerk voor spruiten. Maar om het uit te proberen, is een zelfgemaakte ook goed!

3. Laat je zaden 's nachts weken en voer het water de volgende dag af.

4. Spoel de zaden twee keer af. Voeg meer water toe, breng de zaden in beweging en voer het water opnieuw af.

5. Hou je pot in een hoek van 45 graden, zoals op de foto hierboven. Dit heeft het voordeel dat het overtollige water kan worden afgevoerd. Stel de pot niet bloot aan direct zonlicht.

6. Blijf de zaden drie keer per dag afspoelen zoals in stap 4. Na slechts enkele dagen zul je de zaden zien ontkiemen.

7. Afhankelijk van het soort zaad, kun je ze al na enkele dagen oogsten.

8. Geniet van je spruiten door ze, bijvoorbeeld, door een salade of geroerbakt voedsel te doen. Sommige spruiten moeten snel geblancheerd worden voor je ze opdient, dus zoek van tevoren op wat je spruiten nodig hebben.

Hier zie je een tijdlijn van erwtenspruiten:

Pea sprouts 1
Dag 2
Pea sprouts 2
Dag 3
Pea sprouts 3
Dag 4

Knoflook

Gaan je teentjes knoflook ook vaak ontkiemen? Zo ja, dan hoef je ze niet weg te gooien of te composteren. Plant de ontkiemde teentjes knoflook in een pot met ondergrond. Zorg dat de teentjes goed van elkaar gescheiden zijn en laat de papierachtige schil zitten. Zet je pot op een zonnige plek in je huis en zorg dat de ondergrond nat blijft. Al na een week kun je groene knoflookscheuten zien. Laat ze groeien tot de gewenste lengte en geniet ervan nadat ze zijn klaargemaakt zoals lente-uien.