13 november 2017

Statisticus Daniel Oberski treedt toe tot De Jonge Akademie

De Utrechtse onderzoeker Daniel Oberski is een van de tien nieuwe leden van de prestigieuze Jonge Akademie. De Jonge Akademie is een zelfstandig platform van de KNAW waarin jonge topwetenschappers zich bezighouden met het ontwikkelen van een visie op wetenschap en wetenschapsbeleid. Zijn officiële installatie is op 26 maart 2018.

Daniel Oberski

“Blij en enthousiast, vanzelfsprekend,” zo luidt Oberski’s antwoord op de vraag hoe hij reageerde op de benoeming. “Maar dat was ik ook al toen ik bij de Akademie op gesprek kwam, eerder dit jaar. De Jonge Akademie is een prachtig platform voor onderzoekers. En het publiek dat je kunt bereiken is ineens veel groter: ook ministeries worden zo nu en dan door hen geadviseerd.”

CBS en Nature

De Utrechtse statisticus is bedenker van veelgebruikte methodes die de effecten van meetfouten opsporen en verwijderen uit onderzoeksresultaten. Zijn werk wordt gebruikt in software voor vragenlijsten en in rapporten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook hielp hij klimaatonderzoekers die op zoek waren naar een statistisch model om al hun data te analyseren. Dat leverde hem dit jaar een publicatie op in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

Niet iedereen is er zich van bewust dat elk onderzoek een mate van onzekerheid kent

Onzekerheid

Oberski wil de komende vijf jaar, de duur van een lidmaatschap, met de andere Akademieleden kijken of ze projecten kunnen opstarten met het thema ‘onzekerheid’. “Elk onderzoek heeft te maken met een bepaalde mate van onzekerheid. Daar is niet iedereen zich van bewust. Hierdoor is het, zeker voor buitenstaanders, lang niet altijd even eenvoudig om onderzoeksresultaten te beoordelen. Met enige kennis van onderzoeksmethoden en statistiek moet iedereen wél beter in staat zijn om onderzoeksresultaten te interpreteren.”

Op de website van De Jonge Akademie worden Oberski en de negen andere, toetredende onderzoekers voorgesteld. Oberski is al lid van de Utrecht Young Academy.