Stairway to Impact Award voor bioloog Lonneke IJsseldijk

Lonneke IJseldijk

Onderzoeker Lonneke IJsseldijk is één van de drie winnaars van de jaarlijkse Stairway to Impact Award. Het is een aanmoedigingsprijs van onderzoekfinancier NWO  voor onderzoekers die stappen zetten om impact te maken. Aan de award is een bedrag van €50.000,- verbonden, bedoeld om te gebruiken voor verdere stappen richting impact en kennisdeling.

NWO noemt Lonneke IJsseldijk een expert op het gebied van zeezoogdieren die met haar kennis en onderzoek bijdraagt aan zowel de wetenschap als de samenleving. Volgens NWO informeert en enthousiasmeert zij het publiek voor zeezoogdieren en hun belang. Zo heeft IJsseldijk een groep van walvisfans die haar helpen bij het verzamelen en veiligstellen van gestrande dieren voor wetenschappelijk onderzoek. In ruil daarvoor krijgt haar publiek een schat aan interessante feiten over deze weinig bekende dieren. De jury is onder de indruk van haar werk en de vertaling naar de samenleving en beleidsmakers. Haar werk is van onschatbare waarde geweest voor verschillende overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Behoud en bescherming

IJsseldijk is blij verrast met de award: “In 2008 ging het Strandingsonderzoek op de faculteit Diergeneeskunde van start. Als team hebben we sindsdien veel bereikt. Ik probeer dit werk zichtbaar te maken via foto, video, social media en interviews in de media, om zoveel mogelijk mensen te bereiken om te delen wat er “achter de schermen” onderzocht wordt. Deze prijs is een enorme eer en het prijzengeld zal ik inzetten om nog meer zichtbaarheid te geven aan wat we doen. Met als hoofddoel: het behoud en de bescherming van deze bijzondere dieren.” 

Inspiratie

Ook decaan Debbie Jaarsma is verheugd dat Lonneke IJsseldijk de Stairway to Impact Award heeft gewonnen: “Ze heeft de afgelopen jaren enorm veel geïnvesteerd in onderzoek naar strandingen. Haar open houding en enthousiasme rond wetenschappelijk onderzoek werkt aanstekelijk voor zowel haar collega’s als de buitenwereld. Ik denk dat veel wetenschappers inspiratie kunnen opdoen van de manier waarop Lonneke (social) media inzet om haar onderzoek voor een groot publiek interessant en toegankelijk te maken.”

Meer over het strandingsonderzoek