Sociologisch onderzoek naar pensioensarmoede wint Instituut Gak-KNAW Award

Pensioensarmoede treft een groot deel van de migranten in Nederland. Hoe komt dit en wat is hieraan te doen? Socioloog aan de Universiteit Utrecht Jelle Lössbroek ontving 6 september 2021 de Instituut Gak-KNAW Award voor zijn onderzoeksvoorstel dat ingaat op deze vragen. Met de Award krijgt Lössbroek een driejarige aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het NIDI.

Lössbroek stelt de financiële positie van verschillende groepen gepensioneerde migranten centraal.

Een armoedige oude dag dreigt voor een grote groep gepensioneerde migranten. Lössbroek stelt in zijn prijswinnend onderzoeksvoorstel de financiële positie van verschillende groepen gepensioneerde migranten centraal. Hiervoor zal hij enerzijds onderzoeken welke factoren belangrijk zijn voor de arbeidsmarkt- en pensioensituatie van verschillende groepen oudere migranten, en anderzijds in hoeverre deze situatie verbeterd kan worden, door migranten zelf en door instituties.

Interessant, verrassend en sprankelend

De jury roemt de manier waarop de Utrechtse onderzoeker een publiek enthousiast kan maken voor zijn onderzoek. De combinatie van de onderzoeksvelden migranten en oudere werknemers zorgt voor een interessant, verrassend en sprankelend voorstel. Daarnaast weet Lössbroek veel aandacht voor zijn onderzoek te genereren in de media en publiceert hij in tijdschriften die van hoog niveau zijn. 

Jelle Lössbroek. Foto: KNAW/Inge Hoogland

Een goede oude dag voor migranten 

Lössbroek promoveerde in 2018 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Turning grey into gold. Employer-employee interplay in an ageing workforce. Sindsdien werkt hij als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit Utrecht aan het project ‘Digital Society: work and organizations'. Op 1 juni 2022 begint hij bij het NIDI aan zijn onderzoek ‘Een goede oude dag voor migranten. Bestuderen en bestrijden van pensioenarmoede in een vergeten groep.’

De Instituut Gak-KNAW Award

De prijs wordt sinds 2019 jaarlijks uitgereikt door Instituut Gak en de KNAW. De Award is bestemd voor talentvolle onderzoekers aan het begin van hun carrière om baanbrekend onderzoek te doen op het gebied van sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. De Instituut Gak-KNAW Award bestaat uit een driejarige aanstelling als postdoc-onderzoeker binnen de stimulerende omgeving van een KNAW-instituut.