Sociale media als inspiratiebron voor het onderwijs

Het beeld van een jongere op sociale media is al snel van iemand die voorovergebogen als een verslaafde op een telefoon aan het swipen is. Het onderzoek van Zowi Vermeire laat echter een ander beeld zien, namelijk dat jongeren online ruimte voor zichzelf creëren om op alternatieve wijze te leren, en dus zeker niet enkel die passieve, afgeleide gebruiker zijn. Om docenten in het voortgezet onderwijs te inspireren over het betrekken van sociale media in hun onderwijs, ontwikkelde Zowi de workshop Sociale media als inspiratiebron voor het onderwijs waar docenten zelf mee aan de slag kunnen.

Hoe jongeren leren via sociale media (YouTube)

Leren via sociale media

Als de meeste mensen aan ‘leren’ denken, denken we eerder aan school of de universiteit. Maar jongeren leren wel degelijk op sociale media. 

  1. Bijvoorbeeld van TikTokkers over klimaatverandering
  2. Op Twitch over programmeren
  3. Of op YouTube over LHBTI identiteiten

De resultaten uit het onderzoek van Zowi Vermeire kunnen leerkrachten en onderwijsbeleidsmakers helpen om na te denken over hoe ze met sociale media op school willen omgaan in de klas en op school. Zowi: ‘In plaats van het swipen op een telefoon alleen als afleiding te zien, zou ik docenten en beleidsmakers uit willen dagen de online leerervaringen van jongeren te gebruiken voor het onderwijs: verken de online leerwereld van leerlingen.”

Workshop voor leerkrachten

Dit gratis workshoppakket waarmee leerkrachten zelf een workshop kunnen organiseren voor hun collega's is ontwikkeld op basis van het onderzoek Youth’s desire to learn: the pedagogies of platformised learning communities van onderzoeker technologie en onderwijs Zowi Vermeire. “Probeer de online leerervaringen van leerlingen te gebruiken als inspiratie om je eigen aannames over wat goed onderwijs is onder de loep te nemen.”  Op de website vind je alle materialen om zelf de workshop te organiseren.