Sharing Days: verhalen van vluchtelingen

Incluusion trainees vertellen hun verhaal

Oud-Incluusion studenten en trainees gaven een bijzonder kijkje in hun leven als vluchteling tijdens het Sharing Days evenement van het U-Fonds. In het Academiegebouw werd het publiek meegenomen in de wereld van Incluusion. De persoonlijke verhalen zorgden voor betrokkenheid, besef en bewondering onder de aanwezigen.

Ik vind het niet leuk als mensen medelijden met me hebben omdat ze weten dat ik een vluchteling ben

Nour Alhalbouni (Restart docent en medewerker Studentenzaken bij Incluusion)

Ragna Senf (projectmanager Incluusion) vertelde over Incluusion en de verschillende projecten die de afgelopen jaren binnen het programma zijn ontwikkeld. Asielzoekers en statushouders kunnen niet alleen via Incluusion bachelorcursussen volgen aan de UU, ook worden ze sinds kort via Restart (Refugees Studying – Academic Return Track) voorbereid op studeren aan de UU. Daarnaast kunnen statushouders via het Incluusion Traineeship programma werkervaring opdoen binnen de UU.

Tijdens de bijeenkomst waren vooral oud-Incluusion studenten en trainees aan het woord. Ze vertelden over hun inburgeringstraject, hun tegenslagen en kansen in Nederland, en wat Incluusion voor hen betekent. Ook beantwoordden ze ‘brutale vragen’ die deelnemers vooraf via het registratieformulier konden stellen. Brutale vragen zoals ‘Voel je je welkom in Nederland?’ en ‘Vind je dat de UU toegankelijk is voor vluchtelingen?’ zorgden voor interessante voorbeelden van culturele verschillen.

Toen we in Nederland aankwamen, waren we bang dat de politie ons terug zou sturen. Daarom begon ik meteen uit te leggen waarom we asiel wilden aanvragen. De politie onderbrak me en vroeg: Wat willen je kinderen drinken?

Ömer (trainee Participatieteam)

Incluusion kijkt terug op een geslaagd event, met dank aan de Faculty Club voor hun gastvrijheid.

Sharing Days

Incluusion organiseerde dit event in het kader van de Sharing Days van het U-Fonds. Wilt ook u Incluusion steunen in hun waardevolle werk? Met uw bijdrage zorgt Incluusion ervoor dat vluchtelingstudenten niet in de wachtstand komen te staan, maar universitair onderwijs kunnen volgen. Kijk voor meer informatie op de donatiepagina van de Incluusion website

Nour Alhalbouni started as an Incluusion student and did a traineeship afterwards. Meanwhile, Nour is a valued colleague of the Incluusion team and the Restart teacher.
Nour Alhalbouni begon als Incluusion student en deed daarna een traineeship. Ondertussen is Nour een gewaardeerde collega van het Incluusion team en de docent van Restart.
Hamed is al 3 jaar in Nederland en heeft nog steeds geen status. Desondanks richtte hij na een Incluusion-cursus onder andere het Online Coaching Centre op. In 2022 werd hij daarom genomineerd voor de Diversity and Inclusion Award van de UU.