Seed Money Grant voor Jojanneke van der Toorn en Martine Veldhuizen

€25.000,- voor onderzoek naar privacyoverwegingen binnen diversiteitsbeleid

Hoe gebruik je gevoelige data van werknemers om een inclusievere werkplek te creëren? Dit is het uitgangspunt van de nieuwe projectgroep "Privacy and Inclusion”, opgericht door UYA-leden Jojanneke van der Toorn en Martine Veldhuizen

Dit project is voortgekomen uit een netwerkavond georganiseerd door de UYA tijdens de Research Funding Days 2018. Tijdens dit evenement legden Martine Veldhuizen (Cultuurgeschiedenis) en Jojanneke van der Toorn (Sociale Psychologie) contact met genodigden Stefan Kulk (Privacyrecht) en Florien Cramwinckel (Sociale Wetenschappen) over de spanning tussen privacy en transparantie die organisaties kunnen ervaren tijdens het verzamelen van gevoelige werknemersinformatie zoals sexualiteit en genderidentiteit. 

prof. dr. Jojanneke van der Toorn (links) en dr. Martine Veldhuizen (rechts)

Hoewel dit soort informatie belangrijk is voor het monitoren van mogelijke ongelijkheid en de werking van diversiteitsbeleid op de werkvloer, kan het ook conflicterend zijn met het recht op privacy en gegevensbescherming van werknemers. Het Privacy and Inclusion-project heeft als doel om een praktisch, evidence-based toolbox op te zetten die werkgevers moet helpen bij het ontwikkelen van een effectief diversiteitsbeleid dat ook het recht op privacy respecteert. 

Na het eerste voorstel kreeg de projectgroep een Seed Money Grant ter waarde van €25.000,- van de Universiteit Utrecht, bedoeld om een consortium mee op te zetten. De groep heeft al contact gelegd met de Workplace Pride Foundation, een internationaal platform voor LHBTI-inclusie op werk, en heeft een Connecting Members-evenement gepland staan op 27 mei. De input en ervaringen van de deelnemers zullen als basis gelden voor het identificeren van valkuilen en voordelen van dataverzameling van werknemers. Op dit moment wordt een NWA-voorstel opgesteld. 

Naar aanleiding van deze en andere successen zal UYA een tweede netwerkavond organiseren tijdens de Research Funding Days dit jaar.