Seed fund voor vijf onderzoekers om een public engagement-activiteit te realiseren

Er zijn dit najaar vijf Public Engagement Seed Fund-aanvragen van UU-onderzoekers gehonoreerd. Zij ontvangen een subsidie waarmee ze hun ideeën voor innovatieve en onderzoeksgerelateerde public engagement-activiteiten kunnen realiseren. Hieronder lees je wie deze onderzoekers zijn en wat ze met het Seed Fund gaan doen.

Douwe van Hinsbergen Geocyclopedia: the Geology of the Tour de France

Elke etappe van de Tour de France wordt live gevolgd door zo'n 20 miljoen mensen, waarvan 700.000 in Nederland. Deze mensen kijken, zonder het te weten, naar een urenlange geologische en fysisch geografische excursie door spectaculaire landschappen. Na een succesvolle pilot in 2021 gebruikt door o.a. NOS Studio Sport, wil Douwe van Hinsbergen met zijn team een 'roadbook of geology' ontwikkelen voor de live commentatoren. Daarbij wordt het parcours gebruikt om geologische en fysisch geografische feiten uit te leggen aan een enorm publiek van sportfanaten. De Tour de France-liefhebbers worden door de sportcommentatoren uitgenodigd om hun eigen foto’s te delen en het team van Douwe van Hinsbergen zal daarop reageren.

Ria Matthijsen Kennisplatform Regeneratieve Geneeskunde

Door de snelle ontwikkelingen en de stroom van medische informatie rondom regeneratieve geneeskunde (herstellen van beschadigd weefsel) is de beschikbare informatie echter niet altijd accuraat en up-to-date. Ria Matthijsen biedt een dynamisch online kennisplatform met actuele betrouwbare informatie over diverse thema's binnen de regeneratieve geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan mini-orgaantjes, gekweekt 3D-geprint weefsel, ontwikkelingen in het wetenschappelijk veld, (stam)celtherapieën en andere (experimentele) behandelingen.

Ellen van Bovenkamp, Moslimsdiscriminatie in Frankrijk: welke lessen voor Nederland?

Het onderzoek van Ellen van Bovenkamp naar de positie van moslims in Frankrijk laat zien hoe het laïcisme, de officiële scheiding tussen staat en religie, wordt gebruikt om Franse moslims uit te sluiten van de samenleving. Zijn Nederlandse moslims zich bewust van de situatie in Frankrijk en maken zij zich daar zorgen over? Denken zij dat er in Nederland soortgelijke mechanismen aan het werk zijn? Door middel van een workshopmiddag in focusgroepen met kleine groepen mensen, gevolgd door een conferentie met een panel van deskundigen voor een groter publiek, gaat Ellen Bovenkamp dit achterhalen.

Els Rose Het wonder van Sint-Maarten gezongen

In 2022 viert de stad Utrecht haar 900-jarig bestaan. Els Rose initieert een uitgebreid publieksprogramma rond de middeleeuwse beschermheilige van de stad, Sint Maarten, en onderzoekt de betekenis en symbolische waarde van deze figuur voor de multiculturele stedelijke gemeenschap van vandaag. Tijdens een festival (3-4 juli) voor kinderen van 10-12 jaar wordt een middeleeuwse (muzikale) uitvoering opgevoerd over Sint Maarten en over o.a. zijn verbindende factor in het hedendaagse multiculturele Utrecht.

Sanne Frequin Humanities Lab –research methods in the humanities

In een serie van vier podcasts deelt Sanne Frequin denkprocessen over hoe we de methoden van de geesteswetenschappen naar het klaslokaal van de middelbare school kunnen brengen. Het doel is om middelbare scholieren vertrouwd te maken met de methodes. Samen met een groep geselecteerde docenten ontwikkelen ze een prototype van een serious game die gebruik maakt van de middeleeuwse meme generator. De podcasts doen verslag van dit ontwerpproces en delen de vragen die tijdens deze sessie naar voren komen. Leerlingen krijgen een actieve rol in het realiseren van deze podcasts.

Meedoen

Wil je ook meedoen? In het voorjaar van 2022 is er opnieuw een oproep. Details verschijnen tegen die tijd op de website en op intranet.

Meer weten?

Voor meer informatie bezoek je de Seed Fund website. Voor advies en hulp bij het opzetten van public engagement-activiteiten neem je contact op met het Team Public Engagement door een mailtje te sturen naar publicengagement@uu.nl. Inspiratie opdoen? Goede voorbeelden, achtergrond, ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers: het magazine In Beeld geeft je een beeld van public engagement aan de Universiteit Utrecht.

Bekijk het magazine