Sandra Ponzanesi gasthoogleraar aan het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome

Prof. dr. Sandra Ponzanesi. Foto: Ed van Rijswijk

Sandra Ponzanesi, hoogleraar Media, Gender en Postcolonial Studies, is in mei en juni 2024 Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB) gasthoogleraar aan het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR).

Postkoloniaal Rome

“Bij het KNIR zal ik werken aan mijn onderzoeksproject Postcolonial Rome: Intellectuals’ Intervenstions”, vertelt Ponzanesi. “Ik wil het ideaal van Rome als Caput Mundi opnieuw bestuderen, door een postkoloniale bril. Ondanks haar koloniale erfenis heeft de stad voor veel postkoloniale migranten een specifieke rol gekregen als een gedeelde verbeelding van ‘belonging’. In Rome zal ik het werk onderzoeken van postkoloniale schrijvers, filmmakers en activisten die zich mengen in de Italiaanse samenleving en hedendaagse mediadebatten in een streven naar diversiteit en inclusie.”

Over Sandra Ponzanesi

Sandra Ponzanesi is hoogleraar Media, Gender en Postcolonial Studies aan de Universiteit Utrecht bij het departement Media- en Cultuurwetenschappen en bij het Graduate Gender Programme. Ze heeft veel gepubliceerd op het gebied van postkoloniale studies, Italiaans (post)kolonialisme en over de rol van intellectuelen, postkoloniale cinema en digitale migratie.