Sander Thomaes benoemd tot hoogleraar ‘Ontwikkelingspsychologie’

Sander Thomaes is per 1 mei 2018 benoemd tot hoogleraar Ontwikkelingspsychologie. Met zijn leerstoel wil Thomaes onder meer onderzoeken hoe kinderen en jongeren kennis ontwikkelen over zichzelf, en over anderen. “Onze psyche is ontwikkeld om connectie te maken met andere mensen. De benodigde psychologische infrastructuur wordt gevormd in onze jeugd. We willen weten hoe deze ontstaat: hoe vormen kinderen de kennis over zichzelf en anderen, kennis die ze nodig hebben om relaties aan te gaan?”

Sander Thomaes

De nieuwe hoogleraar werkt al geruime tijd bij de Universiteit Utrecht, maar maakte van 2013 tot 2016 een uitstapje naar de University of Southampton. “In Utrecht, in Nederland, zijn we gewend aan een universiteit met een overwegend disciplinaire indeling. Daar in Southampton was de universiteit thematisch ingericht. Zo kwam het dat ik in het onderzoekscentrum waaraan ik verbonden was niet alleen samenwerkte met psychologen, maar ook met bijvoorbeeld sociologen en antropologen. Ik ga me inzetten om zo’n thematische, interdisciplinaire samenwerking ook hier in Utrecht vorm te geven.”

Duistere persoonlijkheden

Thomaes doet al jarenlang onderzoek naar het zelfbeeld van jongeren. Hij publiceert hierover in diverse wetenschappelijke tijdschriften. Vorig jaar stelde hij een speciale editie van het Amerikaanse tijdschrift Journal of Abnormal Psychology samen, een editie die geheel in het teken stond van duistere persoonlijkheden. Zijn bevindingen deelt hij ook met populaire media. Zo kwam Thomaes recentelijk uitgebreid aan het woord in de NRC, en vertelde hij op het Betweterfestival in TivoliVredenburg over narcisme.