Samenwerking UU, UMC en Roche voor innovatie in zorg
De Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en het farmaceutisch bedrijf Roche Nederland in Woerden gaan samenwerken op het gebied van onderwijs, onderzoek en zorg. Het betreft strategische samenwerking naar het model van ‘De nieuwe Utrechtse School’, dat beoogt diverse wetenschappelijke disciplines – niet alleen medische – intensief te betrekken bij vragen en dilemma’s uit de gezondheidszorg. Een van de kenmerken ervan is samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven, bedoeld om de nieuwe generatie professionals in het gezondheidsdomein nog beter voor te bereiden op de toekomst.
Het geneesmiddelenconcern uit Woerden, het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht hebben op maandag 30 september tijdens de Utrecht Science Week een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de komende drie jaar, met het oogmerk de samenwerking daarna voort te zetten. De samenwerkende partijen willen uitdagingen in de gezondheidszorg aanpakken allereerst via hun wederzijdse inbreng in innovatieve onderwijsprogramma's en ‘student challenges’ op maatschappelijk relevante thema’s.
“De samenwerking is er om op een andere manier kijken naar de opleiding van onze master- en PhD studenten en van artsen. Zij krijgen na hun studie een rol in een steeds complexere wereld van de gezondheidszorg, met dilemma’s van medische, ethische, financiële en algemeen maatschappelijke aard”, zegt rector magnificus Henk Kummeling van de UU. “Het is daarom belangrijk dat studenten zich tijdig verdiepen in de dialoog die hun vakgebied heeft met de samenleving.”
Voor opleidingen van de Universiteit Utrecht is het van meerwaarde om te werken met casuïstiek uit de praktijk, die in dit geval kan worden ingebracht door de experts van Roche Nederland. Onderzoek op het gebied van innovatie in de zorg kan nu eenmaal beter met de inbreng van het werkveld zelf. Voor Roche Nederland is het aantrekkelijk om in de eigen regio samen te werken met de meest talentvolle jonge wetenschappers, niet alleen met een medische achtergrond maar ook vanuit bijvoorbeeld andere disciplines zoals de life sciences, innovatiewetenschappen en de geesteswetenschappen.
Met ‘De Nieuwe Utrechtse School’ wil Universiteit Utrecht samen met het UMC Utrecht bijdragen aan een betere gezondheidszorg, onder andere door kennis en praktijk te verbinden. De Nieuwe Utrechtse School is het interdisciplinair platform voor discussie over de wisselwerking tussen het gezondheidsdomein, de kunsten en de wetenschappen. Het wordt steeds duidelijker dat een structurele uitwisseling tussen professionals in het gezondheidsdomein, kunstenaars, maatschappelijke partijen en wetenschappers van cruciaal belang is voor toekomstige professionals op het gebied van gezondheid en zorg. De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht willen dit soort samenwerkingen in de nabije toekomst uitbreiden en intensiveren.