23 januari 2018

Studiekansen voor vluchtelingen

Samenwerking Universiteit Utrecht en gemeente verbetert integratie vluchtelingen

Woensdag zetten Universiteit Utrecht-voorzitter Anton Pijpers en wethouder Kees Diepeveen hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Het doel: de integratie van vluchtelingen in Utrecht verbeteren.

Hiermee sluit de gemeente Utrecht zich aan bij InclUUsion. Via dit programma kunnen vluchtelingen gratis universitaire cursussen volgen. Zij doen daarmee niet alleen theoretische kennis op, maar maken zich ook typisch Nederlandse studievaardigheden eigen. Het is een opstap naar een volledige opleiding, stage of werk.

Doorgeven 2018: Geef om vluchtelingstudenten
Student die onderwijs volgt via InclUUsion.

Daarnaast bevorderen buddyprogramma´s waarbij studenten vluchtelingen begeleiden en initiatieven voor sociaal ondernemerschap de integratie en participatie verder. Dit alles vergroot het netwerk tussen vluchtelingen, studenten en de omgeving.

De universiteit en gemeente willen deze activiteiten nu ook openstellen voor andere Utrechters, om de impact van het project te vergroten. Wethouder Diepeveen: ‘We streven naar Utrecht als een stad voor iedereen, waar statushouders en inwoners samen leven en leren. InclUUsion sluit daar prachtig op aan.’

Succesvolle aanpak

In 2016 startte de Universiteit Utrecht met dit project. Zodoende werd de Universiteit Utrecht de eerste universiteit in Nederland waar dit mogelijk was. In 2017 volgden 199 vluchtelingstudenten met meer dan 30 nationaliteiten verschillende cursussen. Sommigen van hen zijn al doorgestroomd naar masterprogramma’s. Inmiddels nemen steeds meer Nederlandse universiteiten deze succesvolle aanpak over.