13 oktober 2017

Samenwerking tussen Singapore en Nederland

In september bracht Wouter van Joolingen een bezoek aan de Nanyang Technological University (NTU) en diverse scholen in Singapore. De aanleiding hiervoor was een project over virtual reality modellen in het biologieonderwijs, waarin Nederland en Singapore met elkaar samenwerken.

Virtual reality modellen in Singapore

Op de NTU werken ze, onder leiding van professor Yiyu Cai, aan virtual reality modellen voor in de biologieles. Het doel is om leerlingen een beter visueel inzicht te geven in hoe moleculen werken. Ze willen bijvoorbeeld simulaties ontwikkelen waarin leerlingen de concentraties van eiwitten en substraten kunnen variëren, en vervolgens op (vereenvoudigd) deeltjesniveau kunnen bekijken hoe deze processen werken. Wouter van Joolingen (UU) en Sui Lin Goei (Windesheim) zijn aangesteld als adviseurs in dit project, en gingen daarom in Singapore in gesprek met Yiyu Cai, de ontwikkelaars en docenten die de modellen gaan gebruiken.

Nederlandse variant

De simulaties uit Singapore gaan ook in Nederland gebruikt worden, in het kader van een RAAK-SIA KIEM project van Hogeschool Windesheim. Het Goois Lyceum in Bussum en het Greijdanus College in Zwolle gaan Lesson Study teams opzetten om lessen rondom de simulaties te ontwerpen.

Samenwerking tussen Singapore en Nederland

Ook in Singapore gaan ze in Lesson Study teams aan de slag, op vier scholen. Begin 2018  gaan docenten uit Singapore en Nederland met elkaar samenwerken. Via Skype-meetings zullen ze hun materialen vergelijken en met elkaar bespreken hoe ze de lessen vormgeven. Mogelijk wordt er ook een slotbijeenkomst in Singapore georganiseerd.

Andere opbrengsten

Daarnaast heeft Wouter een bezoek gebracht aan het National Institute of Education (NIE), onderdeel van NTU en de enige lerarenopleiding in Singapore. NIE doet veel onderzoek naar ICT en leren, en heeft daarvoor diverse laboratoria. In Singapore willen ze graag meer doen met onderzoekend leren en creatief denken, maar ze hebben moeite om docenten daarvoor enthousiast te krijgen. Ze willen daarom graag een keer in Nederland komen kijken.

Tot slot heeft Wouter twee lezingen gegeven op het begin- en slotsymposium van een aantal Nederlandse basisschooldirecteuren en onderzoekers die in Singapore op werkbezoek waren. Wouter heeft zelf ook inspiratie opgedaan tijdens een lezing van Zachary Walker, een docent op het NIE. Hij vertelde over eenvoudige manieren waarop je ICT, bijvoorbeeld mobieltjes, kunt gebruiken in je onderwijs en hoe je dan ook nog je klas kunt managen. Weer terug in Nederland paste Wouter gelijk een aantal trucs toe in een college dat hij gaf, en het werkte goed!

Bekijk ook de facebook-post van de Nederlandse ambassade in Singapore

Auteur: Miranda Overbeek (Freudenthal Instituut)