Samenwerking met Coöperatie Eerste Divisie in MVO-beleid

Niels Beenakkers en Jan-Willem van der Roest
Marc Boele (Coöperatie Eerste Divisie) en Jan-Willem van der Roest (USBO)

De Coöperatie Eerste Divisie (CED) betaald voetbal en het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht hebben afgelopen week een driejarige samenwerking gesloten. Nadat USBO al eerder een samenwerking aanging met de Eredivisie CV, worden nu ook de clubs in de Keuken Kampioen Divisie ondersteund bij de ontwikkeling, professionalisering en monitoring van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) beleid.

De samenwerking is bedoeld om de kennis en kunde optimaal te benutten met als doel het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)- beleid van de Keuken Kampioen Divisie en de clubs verder te professionaliseren. Hierdoor willen beide partijen de maatschappelijke impact van het betaald voetbal in zijn totaliteit te vergroten.

Marc Boele, CEO Coöperatie Eerste Divisie, is enthousiast over de nieuwe vruchtbare samenwerking. Wij zijn blij met dit samenwerkingsverband. Doormiddel van de expertise van de Universiteit Utrecht kunnen wij, als CED, de Keuken Kampioen Divisie-clubs helpen met hun ontwikkeling op het gebied van MVO. Dit is een volgende stap in de goede richting voor de clubs.

De Keuken Kampioen Divisie staat voor ontwikkeling

.Jan-Willem van der Roest, universitair docent aan de Universiteit Utrecht, blikt alvast vooruit op de samenwerking: Het is mooi om alle clubs in de Keuken Kampioen Divisie te kunnen gaan ondersteunen. De Keuken Kampioen Divisie staat voor ontwikkeling; een waarde die ook voor ons heel belangrijk is. De afgelopen jaren hebben we als USBO veel ervaring opgedaan met het begeleiden van clubs in het betaald voetbal rondom maatschappelijke impact. We zien een grote meerwaarde voor de clubs en onze studenten.

Binnen het samenwerkingsverband wordt samengewerkt aan:
 

  • Het begeleiden van clubs in hun MVO-strategie aan de hand van de Theory of Change. Dit is een instrument voor het realiseren en begrijpen van sociale veranderingen. Aan de hand van dit instrument worden clubs geadviseerd over organisatieontwikkeling en strategie op maatschappelijk vlak;
     
  • Het onderzoeken van de omvang en impact van alle maatschappelijke projecten in de Eredivisie en deze komende seizoenen te publiceren;
     
  • Het aanbieden van diverse interessante studieopdrachten en stage- en onderzoeksplekken bij de Keuken Kampioen Divisie(clubs) en het ontwikkelen van wetenschappelijke output over publieke waarde(n)creatie in het voetbal.

Eerder ontwikkelde de Universiteit Utrecht samen met de Eredivisie CV de leergang Leiderschap in Sport: maatschappelijke waarde(n) in het betaald voetbal. Aan deze leergang nemen al verschillende clubs uit de Keuken Kampioen Divisie deel. Lees daar meer over op deze pagina: https://www.uu.nl/nieuws/leiderschap-in-sport-nieuwe-opleiding-voor-mvo-managers

Meer informatie


Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Jan-Willem van der Roest: j.vanderroest@uu.nl.