2 augustus 2017

Ruud van der Ent en Niko Wanders ontvangen Venisubsidie

NWO Veni

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 27 pas gepromoveerde onderzoekers van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro verleend. Twee van hen, Ruud van der Ent en Niko Wanders, zijn werkzaam bij het department Fysische Geografie. Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Waar komt dat hondENW (ALW)eer vandaan?

​Dr. Ruud van der Ent - Universiteit Utrecht, Fysische Geografie

Heb je je ooit afgevraagd waar al dat water dat in je achtertuin stortregent vandaan komt? De klimaatexpert gaat onderzoeken of het komt van land of zee, van dichtbij of veraf? Het onderzoek zal laten zien of klimaatmodellen dit correct kunnen voorspellen en geeft aanknopingspunten om deze te verbeteren.Where did this beastly weather come from?

Anticipating drought by memorizing the past – understanding human-hydrology interactions in reservoir management

Dr. ir. Niko Wanders - Universiteit Utrecht

Droogte heeft ernstige gevolgen voor de waterbeschikbaarheid en dientengevolge voor het watermanagement in stuwmeren. Ik ontwikkel een model dat probeert te begrijpen hoe mensen waterreservoirs beheren tijdens droogtes. Op deze wijze hoop ik het optimale waterbeheer te kunnen bepalen om in de toekomst duurzaam watergebruik en toenemende waterbeschikbaarheid te garanderen.