4 januari 2015

Rutger Claassen debatteert in Buitenhof over de crisis van de democratie

Kabinet Rutte II

Het is lang geleden dat een kabinet de volledige periode heeft geregeerd. Om de haverklap zijn er nieuwe verkiezingen. Wanneer we komend voorjaar een nieuwe Eerste Kamer krijgen raken de politieke verhoudingen mogelijk weer verder versnipperd. Blijft het land dan nog bestuurbaar of moeten we spreken van een politieke crisis? In Buitenhof van 4 januari gingen drie jonge denkers daarover in debat: filosoof dr. Rutger Claassen, socioloog dr. Willem Schinkel (Erasmus Universiteit Rotterdam) en publicist Rutger Bregman (o.a. De Correspondent; UU-alumnus Geschiedenis).

Democratie, legde Claassen uit, draait om collectieve lotverbondenheid: het volk kiest de toekomst van het volk. Volgens de filosoof is dat principe steeds problematischer geworden, omdat zowel het volk als de nationale staat veel macht heeft verloren. De Nederlandse overheid heeft op kwesties als de klimaatproblematiek nog maar weinig invloed, omdat het beleid over issues van dat formaat steeds vaker wordt uitgestippeld door Europese en mondiale overheden en private organisaties. Claassen: "De grote problemen van vandaag kan de nationale staat niet aanpakken, dat leidt tot frustratie."