Rubiconbeurs voor drie Utrechtse onderzoekers
Drie onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontvangen een Rubicon Beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De wetenschappers kunnen met deze beurs onderzoek doen aan topinstituten in het buitenland en doen zo op internationaal niveau onderzoekservaring op.
De Utrechtse wetenschappers kunnen met deze beurs maximaal 24 maanden aan een universiteit in het buitenland hun onderzoek uitvoeren. De Rubiconbeurs is bedoeld voor jonge onderzoekers die onlangs zijn gepromoveerd. Deze ronde ontvingen in totaal 16 onderzoekers een beurs.
Delta’s als indicatoren voor water en leven op Mars
Lisanne Braat zal voor 24 maanden onderzoek gaan doen aan de California Institute for Technology. In de zoektocht naar leven op Mars zijn kleiafzettingen door water van groot belang. Kleiafzettingen kunnen biosignaturen goed bewaren. Door delta’s te reconstrueren onderzoekt Braat waar kleiafzettingen voorkomen en hoe water in het verleden over de planeet heeft gestroomd
Goede bacteriën in gezonde neuzen
Rob van Dalen zal 2 jaar onderzoek gaan doen aan de Eberhard‐Karls‐Universität Tübingen in Duitsland. Wanneer de verkeerde bacteriën in onze neus leven kunnen we last krijgen van luchtwegontstekingen en allergieën. Dit project onderzoekt hoe ons immuunsysteem de bacteriën in onze neus herkent en daarmee de slechte bacteriën aanpakt, maar de goede juist ondersteunt.
Alle remmen los tegen kanker
Janneke Peeters zal de komende 2 jaar onderzoek doen aan de University of California, Berkeley. Neuroblastoom is een zeer dodelijke vorm van kinderkanker omdat ons afweersysteem de tumor niet kan aanvallen. Peeters gaat bestuderen hoe cellen die het afweersysteem remmen, bijdragen aan neuroblastoom en probeert mechanismen te vinden om deze cellen uit te schakelen.