15 januari 2019

NWO-beurs voor twee jaar onderzoek in Berkeley

Rubicon-subsidie voor Utrechtse scheikundige Peter Jacobse

Peter Jacobse, promovendus bij het Debye Instituut voor Nanomaterialen, ontvangt een Rubicon-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee zal hij twee jaar lang onderzoek kunnen doen aan de Berkeley-universiteit in Californië (VS). Het Rubicon-programma is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Jacobse doet onderzoek naar grafeen-nanodraden, smalle strookjes van koolstof waarin elektronen goed gecontroleerd kunnen worden. Door specifieke draden te maken worden elektronen op plekken vastgehouden zodat hun interactie magnetisch van aard wordt. Dit opent de weg naar geheugencellen en qubits voor quantum computing.