31 augustus 2018

NPO Een vandaag

Rouwproces bij dood huisdier onderschat: 'Dan koop je toch een nieuwe?'

Ach, dan koop je toch gewoon een nieuwe? Dat is iets dat je nooit moet zeggen tegen een baasje die net zijn huisdier is verloren, zo vertelt GZ-psycholoog Nienke Endenburg. "Dat is heel kwetsend om te zeggen. Iemand heeft een band met zo’n dier."

Steeds meer baasjes geven hun overleden huisdier een heuse uitvaart. Nederland kent inmiddels, waarschijnlijk, meer dan dertig dierencrematoria. Het rouwproces na het overlijden van een dier wordt vaak onderschat, terwijl het juist een heel heftige tijd kan zijn. "Het is niet zoiets als een ijskast. Als die kapot is, koop je een nieuwe. Dat doe je niet bij je huisdier", zegt Endenburg, die is aangelosten bij de dierenfaculteit van de Universiteit Utrecht.

'Een familielid geef je ook een begrafenis'

In Nederland leven meer dan 30 miljoen huisdieren. Vrijwel elke Nederlander heeft dus direct of indirect te maken gehad met een overleden huisdier. Toch is het voor veel rouwende baasjes niet eenvoudig om hun verdriet te uiten. “Mensen hebben het gevoel dat een dier minder waard is dan een mens. Terwijl 80 procent van de huisdierbezitters hun huisdier ziet als een lid van het gezin. Als er menselijke familieleden overlijden, vinden we het heel normaal dat we een begrafenis hebben. Als het om een dier gaat, doen we daar heel moeilijk over.”

Het volledige artikel is verschenen in Een Vandaag op 31 augustus 2018.