Romeinse trekpleisters verbonden: “We werken aan een gedeeld Romeins narratief”
Tussen 2025 en 2027 brengt het nieuwe Interreg-project VIA VIA de Romeinse geschiedenis van de EUREGIO Maas-Rijn tot leven. “Het is voor het eerst dat er internationaal wordt samengewerkt aan een gedeeld grensoverschrijdend verhaal van deze regio”, zegt Saskia Stevens, die als projectleider van Constructing the Limes vanuit de Universiteit Utrecht is betrokken als kennispartner. “We werken met partners uit Nederland, België en Duitsland, want Romeinse geschiedenis stopt niet bij de grens.”
Een gedeeld verhaal
Bezoekers van de Maas-Rijn-regio kunnen op negen locaties trekpleisters uit de Oudheid bezoeken en meer leren over het Romeinse verleden. “Het idee is dat verschillende Romeinse ‘hotspots’ aan elkaar worden verbonden met een gedeeld Romeins narratief”, vertelt Stevens.
“Het project is met name gericht op toerisme en veel gemeenten en lokale sites en musea werken dan ook mee.” Zo zijn er in Maastricht twee interactieve tentoonstellingen te bezoeken, wordt er in Aken een speciale stadswandeling uitgezet en kun je je in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren onderdompelen in een immersive room.
Historisch en archeologisch correct
“Als Universiteit Utrecht dragen we bij aan de inhoud van het verhaal dat verteld gaat worden”, legt Stevens uit. “Vanuit Constructing the Limes zorgen we voor een historisch en archeologisch correct verhaal. Tot niet lang geleden kwam het namelijk wel voor dat er per land verschillende verhalen over het Romeinse verleden bestonden. Het bijzondere van dit project is dat het letterlijk grensoverschrijdend is en dat er gezamenlijk aan een gedeeld narratief wordt gewerkt.”
“Een mooie bijkomstigheid is dat dit ons eigen project in de gelegenheid stelt om de regio in de bredere context van de Limes en het grenslandschap te bestuderen. Meestal wordt het Romeinse villalandschap van Zuid-Limburg apart gezien van de Limes, dus dat is nog niet eerder zo gedaan.”