23 februari 2017

Reproductie van het Utrechts Psalter te koop

Bij de Oostenrijkse uitgeverij ADEVA is in de serie “Glanzlichter der Buchkunst” een reproductie van het Utrechts Psalter verschenen.

Utrechts Psalter

Het Utrechts Psalter (een psalter is een liedboek met de psalmen uit het Oude Testament) is hét topstuk in de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Het unieke handschrift is rond 830 gemaakt in of in de buurt van Reims en is beroemd om zijn voor die tijd vernieuwende pentekeningen. Iedere psalm is geïllustreerd waardoor het handschrift leest als een stripverhaal. In 2015 is het handschrift toegevoegd aan het Memory of the World Register van UNESCO.

Reproductie met toelichting

De reproductie is een herdruk van de hoogwaardige facsimile uit 1982 maar dan op ongeveer A5 formaat (15,5 x 20 cm). De uitgave bevat ook een zowel Duits- als Engelstalige toelichting van Koert van der Horst, voormalig conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Het boek is voor €98 te koop via de website van ADEVA.

In de collectie van de universiteitsbibliotheek worden 2 exemplaren van het boek opgenomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de universiteitsbibliotheek: bibliotheek@uu.nl