Rembert Duine benoemd tot hoogleraar Theory of Nanoscale Systems

Per 1 augustus is natuurkundige Rembert Duine benoemd tot hoogleraar Theory of Nanoscale Systems. De leerstoel is onderdeel van het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit Utrecht, waar Duine tot op heden als universitair hoofddocent werkte. Daarnaast is hij deeltijdhoogleraar Theory for spin-based nanoelectronics aan de TU Eindhoven. Eerder dit jaar ontving Duine een Vici-subsidie van NWO, onder meer om zijn onderzoek naar zwarte gaten op elektronische chips verder voort te zetten.
Rembert Duine doet onderzoek naar harde gecondenseerde materiefysica, in het bijzonder ultrakoude atomen en spintronics. Vernieuwende nanoschaal-systemen, bijvoorbeeld in spintronics, hebben tot doel meer energie-efficiënte oplossingen te bieden voor de wereldwijde groei in energieverbruik en de toenemende vraag naar materialen. Duine werkt hieraan door nieuwe manieren te vinden om afvalwarmte te hergebruiken om spinstromen te genereren, magnetische bits te lezen en schrijven en informatie te transporteren met minimaal energieverlies. Duine werkt hiertoe nauw samen met verschillende experimentele onderzoeksgroepen over de hele wereld.
Docent van het jaar
Met zijn onderzoek draagt Duine bij aan de Utrechtse onderzoeksthema’s Pathways to Sustainability en Complex Systems Studies. Hij is ook zeer succesvol in onderwijstaken; in 2014 werd hij verkozen tot Docent van het jaar binnen de opleiding Natuurkunde. Ook als hoogleraar blijft hij zich inzetten voor excellent onderwijs, zowel voor de bachelor Natuurkunde als voor de masterprogramma’s Experimental Physics en Theoretical Physics. Sinds 2000 zijn er al tien promovendi onder zijn begeleiding gepromoveerd, en er zijn nog vijf promovendi bezig.
Rembert Duine
Duine studeerde en promoveerde (cum laude) in theoretische fysica aan de Universiteit Utrecht en werkte daarna als onderzoeker in Utrecht, Eindhoven en Texas. Aan de TU Eindhoven werd hij in 2016 benoemd tot deeltijdhoogleraar. Eerder ontving Duine al een ERC Consolidator Grant (2016), een ERC Starting Independent Researcher Grant (2008) en een NWO Vidi (2007), en hij is programmaleider van het FOM-programma Magnon Spintronics (2014).