Religiewetenschapper Birgit Meyer ontvangt Anneliese Maier-Forschungspreis

Birgit Meyer, hoogleraar Religiewetenschappen, is een van de zeven winnaars van de Anneliese Maier-Forschungspreis van de prestigieuze Alexander von Humboldt-Stiftung. Ze ontvangt 250.000 euro om de komende vijf jaar de samenwerking tussen het Utrechtse departement Religiewetenschap & Theologie en het Zentrum Moderner Orient in Berlijn uit te bouwen.

Birgit Meyer is een internationaal toonaangevende expert op het gebied van religieuze antropologie, met name gericht op Afrika. Samen met collega’s van het Zentrum Moderner Orient zal ze het samenspel tussen religie en de alledaagse leefwereld gaan onderzoeken, en daarbij een vergelijking maken tussen islamitische en christelijke perspectieven.

Stimulans voor internationalisering

De Anneliese Maier-Forschungspreis, die de Humboldt-Stiftung dit jaar voor het eerst verleent, is bedoeld om de internationalisering in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen in Duitsland te stimuleren. De prijs zal jaarlijks worden toegekend aan uitmuntende wetenschappers van internationale partnerinstellingen van Duitse universiteiten. De winnaars werden dit jaar gekozen uit 90 inzendingen uit 20 landen. Vanwege het hoge niveau van de inzendingen werden er zeven in plaats van de voorgenomen vijf prijzen toegekend.

Anneliese Maier

De Humboldt-Stiftung bevordert academische samenwerking tussen excellente wetenschappers binnen en buiten Duitsland. Anneliese Maier (1905-1971), naar wie de prijs is genoemd, was een Duitse filosoof en wetenschapshistoricus met een voor haar tijd ongebruikelijk sterke internationale oriëntatie. Ze onderzocht het ontstaan van het wetenschappelijk denken, met name in de natuurwetenschappen, van de 14e tot de 18e eeuw.