Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat één op de drie getrouwde stellen gaat scheiden. De Nederlandse Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators vragen op 14 september hiervoor aandacht op de Dag van de Scheiding. Catrin Finkenauer is hoogleraar bij Interdisciplinaire Sociale Wetenschap en doet onderzoek naar relaties, jeugd en onder meer naar vechtscheidingen. We stelden haar enkele vragen over scheiden en relaties.
Waarom neemt het aantal scheidingen toe?
‘Als je naar relaties in historische context kijkt, is er veel veranderd. In de jaren vijftig trouwde je omdat het hoorde. Het had en gaf de man en vrouw een functie. Het was een tijd van moral obligation waarin partners niet veel keuzes hadden en een relatie in stand houden “zo hoorde”.
Door maatschappelijke veranderingen zoals emancipatie, globalisering, meer communicatiemogelijkheden, veranderde die ‘morele verplichting’ naar freedom and choice: het recht om vrij te zijn en te kunnen kiezen. Dat veranderde ook liefdesrelaties.
Die relatie is er nu een van de zoveel die mogelijk zijn en er is altijd de ‘dreiging’ dat er misschien ergens nog wel iets beters is. We hebben er hoge verwachtingen van, een partner moet een beste vriend zijn, een inspirator, een steun én er moet goede seks zijn. We willen geen relatie in stand houden waarbij we iets van onszelf moeten opofferen. Dit alles vertaalt zich in meer scheidingen.’