Reizen

Wat kan ik doen?

Terwijl Corona ons thuishoudt en ergens naartoe reizen voorlopig niet haalbaar is, heb je wat tijd om je volgende vakantie zorgvuldig te plannen. De huidige reistrend wereldwijd is dat mensen veel kleine tripjes maken, zo ver mogelijk. Deze trend is ongetwijfeld verwoestend voor het milieu. Als we ver van huis zijn, willen we van het gebaande pad af (misschien zelfs letterlijk off road), unieke souvenirs kopen en levensveranderende ervaringen verzamelen, die vaak met dieren te maken hebben. Terwijl we ons vermaken, nemen we een groot risico dat we de biodiversiteit op onze reisroute beschadigen. Hier zijn enkele tips om zulke schade te vermijden!

Bestemming en vervoermiddel

We moeten de trend omkeren: minder vaak reizen, bestemmingen kiezen die dichter bij huis zijn en langer blijven in plaats van korter. Hoe verder je reist, hoe langer je zou moeten blijven om het te laten tellen. Met het risico om in herhaling te vallen, weten we nu allemaal dat reizen met het vliegtuig slecht is voor het milieu. Daarom is de eerste en mogelijk belangrijkste tip het kiezen van een bestemming waar je met de trein, bus of auto naartoe kan. Hoe organiseer je dit? Lees ons artikel over duurzaam reizen.

Dierenwelzijn

Het is al decennia heel populair om een dierenervaring aan onze vakanties toe te voegen: op olifanten rijden, zwemmen met dolfijnen, knuffelen met tijgerwelpjes, noem maar op. In de afgelopen jaren is echter gebleken dat veel soorten diergerelateerde activiteiten het welzijn van deze dieren en hun soort als geheel schaden. Als je dicht bij het dier kan komen, het kan benaderen en aanraken, is er iets mis, en kun je onbewust en onbedoeld bijdragen aan hun lijden. Als je mooie dieren wilt zien tijdens je reis, probeer ze dan te vinden in hun natuurlijke omgeving, en neem je verrekijker mee zodat je op afstand kunt blijven en ze met rust kunt laten. En vermijd souvenirs die zijn gemaakt van huiden, vachten, botten, schilden, snavels of hoeven van bedreigde soorten. Verward? Als je twijfelt, koop het dan niet.

Investeer in de natuur

Hoewel het moeilijk te verkroppen is voor degenen onder ons die veel waarde hechten aan de intrinsieke waarde van de natuur, wordt natuurbehoud veel makkelijker als er een economische waarde aan wordt toegevoegd. Toerisme kan bijdragen aan biodiversiteit als het een reden wordt om de natuur te behouden en als inkomsten worden gebruikt om natuurgebieden te onderhouden. Dus aarzel niet om grote bedragen neer te tellen voor toegangskaartjes tot natuurparken of andere natuuractiviteiten, als je weet dat het geld goed wordt besteed.

Kun je door de bomen het bos niet meer zien?

We zijn het ermee eens dat het juiste doen terwijl je op reis bent een puzzel kan zijn. Ik weet dat je door de bomen echt het bos niet meer ziet. Je zou de hulp van enkele professionals in kunnen roepen! Zoek naar duurzame reiskeurmerken zoals TraveLife , GreenKey en Blauwe Vlag. Dit zijn betrouwbare certificaten die laten zien of je verblijf of reis milieuvriendelijk is en de plaatselijke gemeenschap steunt. 

Lees meer: