Rapport 'Normeren en beprijzen van stikstofemissies' aangeboden aan parlement

Koeien in weiland

Het rapport "Normeren en beprijzen van stikstofemissies” is op 19 maart 2021 aan het parlement toegezonden. Dit onderzoek brengt verschillende opties in kaart die kunnen worden overwogen bij de verdere vormgeving van de structurele aanpak van het stikstofprobleem in Nederland. Vanuit de Universiteit Utrecht werkte hoogleraar Omgevingsrecht Chris Backes mee aan het rapport. 

Sinds de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 dat het Nederlandse beleid omtrent stikstofdepositie onvoldoende recht doet aan de vereisten van de natuurbeschermingsrichtlijnen van de Europese Unie verkeert Nederland in een stikstofcrisis. Om deze crisis af te wenden heeft het kabinet al een reeks maatregelen genomen en is inmiddels ook nadere wetgeving door de beide Kamers aanvaard. Maar er bestaat een behoefte, en wellicht ook een noodzaak, om verder te kijken dan dat.

Het onderzoek beoogd een aanvullend instrumentarium aan te reiken waarmee ook voor de langere  termijn deze stikstofcrisis kan worden afgewend. In het rapport wordt een beeld geschetst van de instrumentele mogelijkheden om gestelde doelen te kunnen behalen. De  doorrekening van de instrumenten maakt duidelijk dat ingrijpende maatregelen, in het bijzonder in de Nederlandse landbouw, onvermijdelijk zijn. In het afgelopen driekwart jaar nam Chris Backes, als enig lid uit de wetenschap, deel aan de werkgroep die voor het overige bestond uit departementale leden en leden van planbureaus die de totstandkoming van het rapport inhoudelijk heeft begeleid.

Het rapport is te lezen en te downloaden op de overheidswebsite Aanpakstikstof.nl 

Lees het rapport op Aanpakstikstof.nl