Raimond Snellings benoemd tot hoofd departement Natuurkunde
Het departement Natuurkunde van de Universiteit Utrecht heeft per 1 juli een nieuw hoofd. Raimond Snellings neemt dan het stokje over van Stefan Vandoren. Snellings is hoogleraar Zware Ionen Fysica en leidt de Nederlandse bijdragen aan het internationale ALICE-experiment met de Large Hadron Collider in CERN. “Ik geloof in de sterkte van disciplines, maar er liggen extra mogelijkheden als experts vanuit verschillende disciplines gaan samenwerken.”
Het departement Natuurkunde van de Universiteit Utrecht is veelzijdig. Studenten kunnen er de bacheloropleiding Natuur- en Sterrenkunde volgen en vervolgens kiezen uit drie masterprogramma’s. Daarnaast onderzoeken wetenschappers binnen de vier instituten die het departement rijk is, het kleinste dat we kennen, de elementaire deeltjes, het grootste dat we kennen, het heelal, en alles daartussenin. Op die manier draagt het bij aan de ontwikkeling van fundamentele kennis en werkt het direct aan oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken, waaronder klimaatverandering en de energietransitie.
Binnen het departement hebben we al veel bereikt op het gebied van Equality, Diversity & Inclusion, Open Science en Erkennen & Waarderen
Belangrijke uitgangspunten
Snellings ziet zijn benoeming als een mooie kans om ervoor te zorgen dat het departement goed gepositioneerd blijft om deze belangrijke rollen te vervullen. Dat wil hij doen met oog voor een aantal belangrijke thema’s. “Binnen het departement hebben we al veel bereikt op het gebied van Equality, Diversity & Inclusion, Open Science en Erkennen & Waarderen”, zegt hij. “Ik wil ervoor zorgen dat deze nog beter tot hun recht komen, bijvoorbeeld door het samenstellen van efficiënte, diverse teams.”
Samenwerken
De samenwerking tussen wetenschappers gaat wat Snellings betreft over de grenzen van het departement, en zelfs de faculteit, heen. “Ik geloof in de sterkte van disciplines, maar er liggen extra mogelijkheden als experts vanuit verschillende disciplines gaan samenwerken”, stelt hij. Als voorbeeld noemt hij samenwerkingen met het departement Biologie op het gebied van de biofysica, zoals het onderzoek naar longslijm van de onlangs gepromoveerde Meike Bos. Of de gezamenlijke onderzoeksprojecten in de geofysica met de faculteit Geowetenschappen.
Raimonds brede leiderschapservaring en verbindende kwaliteiten maken hem bij uitstek geschikt voor deze rol
Financiering
Een van de belangrijkste uitdagingen die Snellings ziet voor zijn departement is financiering. De aangekondigde bezuinigingen op wetenschap in het hoofdlijnenakkoord vindt hij zorgelijk. “In de natuurkunde maak je plannen voor een langere periode, soms tientallen jaren”, stelt hij. “Met name voor de fundamentele wetenschappen is dat belangrijk. Je kunt eigenlijk niet anders, maar er is wel structurele financiering voor nodig. “
Verbindende kwaliteiten
De decaan van de faculteit Bètawetenschappen Isabel Arends kijkt naar eigen zeggen bijzonder uit naar de samenwerking met Snellings. “Ik heb Raimond leren kennen als een zeer betrokken collega en onderzoeksdirecteur”, zegt ze. “Hij kent onze faculteit en de UU goed en heeft zich onder andere ingezet voor het onderzoeksdata-beleid van de universiteit. Ook begeleidde hij de succesvolle transitie naar de nieuwe invulling van het onderzoeksinstituut GRASP, waar hij wetenschappelijk directeur was. Zijn brede leiderschapservaring en verbindende kwaliteiten maken hem bij uitstek geschikt voor deze rol.”