Nieuws en Agenda

13 januari 2017

Lancering Radio Garden

Radiostations van overal ter wereld op één wereldkaart

Radio garden

De wereld heeft door het nieuwe online platform Radio Garden een nieuwe vorm van radio luisteren ontdekt. Navigerend over de wereldkaart luister je live naar streaming radiostations. Het zijn de bekende en onbekende zenders van Utrecht tot Washington, van Lima tot Kuala Lumpur.

Grenzeloos

Radio Garden bevat ook selecties van historische radiofragmenten, jingles en verhalen over het luisteren naar radio. Het platform werd in opdracht van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bedacht en ontwikkeld door de Amsterdamse interactieve ontwerpbureaus Studio Puckey en Moniker. Ze bedachten het idee om een naakte wereldbol te nemen en livestreams te verzamelen om daarop te projecteren. Het was een belangrijke conceptuele beslissing om landsgrenzen en plaatsnamen weg te laten. Radio kent immers geen grenzen.

Hoe klinkt thuis?

De oorsprong voor Radio Garden ligt in het Europees onderzoeksproject Transnational Radio Encounters (2013-2016). Dit project is uitgevoerd door  onderzoekers van zeven universiteiten uit Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië en Nederland, zeven archieven en omroepen uit dezelfde landen waren betrokken.  Vanuit de Universiteit Utrecht waren dr. Alec Badenoch en prof. dr. Sonja de Leeuw  (beiden media en performance studies)  betrokken. De centrale vraag in het onderzoek is de rol die radio speelt in identiteitsvorming. In andere woorden: ‘Hoe klinkt thuis?’

Sinds de lancering hebben zich meer dan 800 radiostations van over de hele wereld aangemeld om te worden toegevoegd aan de live streams. Er worden zoveel mogelijk verzoeken gehonoreerd, waardoor de wereldbol nog verder verrijkt wordt met radiostreams.

Nieuws en Agenda