Publiprijs winnaars verzilveren hun prijs op creatieve wijze

Droogte uitgelegd en vloggen met Vmbo'ers

Niko Wanders en Erik van Sebille
Erik van Sebille en Niko Wanders nemen de prijs in ontvangst. Fotograaf: Bas van Hattum

Hydroloog Niko Wanders en Erik van Sebille wonnen beide in 2018 de UU-Publiprijs vanwege hun sterke én frequente mediaoptredens. De prijs, bestaande uit een budget om een filmpje te maken of om via  andere wegen het grotere publiek te bereiken, is door beide winnaars op geheel eigen wijze verzilverd.

Droogte uitgelegd

Het onderzoek van Niko Wanders richt zich op extreme hydrologische situaties en de impact daarvan op de maatschappij. Tijdens de droge zomer afgelopen jaar is Niko Wanders hét gezicht geworden van de wetenschappelijke duiding achter de droogte. Maar Wanders gaat verder dan alleen duiden: sinds kort adviseert hij de Deltacommissaris over het toekomstbestendig maken van Nederland tegen de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering.

Wanders maakte met het budget van de Publiprijs een filmpje, waarin hij antwoorden geeft op prangende vragen: Wat is droogte, en welke rol speelt klimaatverandering daarin? En belangrijker: wat kunnen we eraan doen om deze droogte binnen de perken te houden? 

Vloggen met Vmbo’ers

Erik van Sebille, expert op het gebied van oceaanstromen en de plastic soep, koos ervoor zijn prijs op een andere manier te verzilveren. Samen met collega’s, allen aangesloten bij de Utrecht Young Academy (UYA), koos Sebille ervoor om een vlogcursus te volgen. Het doel van deze vlogcursus is om al vloggenderwijs een minder voor de handliggend publiek te bereiken: vmbo-scholieren. Met hulp van Christine Geense (In de Breedste Zin) en Public Engagement zijn er contacten gelegd met scholen en zijn Sebille en zijn team geëquipeerd om de vlogbattle aan te gaan.

Naar een duurzamere wereld 

Beide onderzoekers zijn verbonden aan Pathways to Sustainability en zetten hun onderzoek in voor een duurzamere wereld, iets dat de Universiteit Utrecht motiveert en stimuleert. “Daar waar Wanders wanneer de actualiteit daarom vraagt het mediaveld bestormt, staat Van Sebille altijd klaar om proactief naar buiten te treden en de plastic soep en andere onderwerpen in het nieuws te krijgen. Ook als er geen directe aanleiding voor lijkt te zijn”, aldus de jury tijdens de uitreiking. In 2018 is de UU-Publiprijs voor het laatst uitgereikt.