Prototyping: studenten brengen de geschiedenis van Utrecht tot leven met hedendaagse technologie

Ondernemerschapsonderwijs uitgelicht

Op elke faculteit van de Universiteit Utrecht kun je terecht voor ondernemerschapsonderwijs. Het zijn cursussen, minoren of opleidingsprogramma’s waarin ondernemendheid wordt gestimuleerd en ondernemende vaardigheden worden aangeleerd. Het Centre for Entrepreneurship nam plaats in de collegebanken en volgde een college Living Pasts: Augmenting Urban Landscapes and Cultural Heritage in the Digital Age.

Maak de geschiedvertelling van Utrecht op innovatieve wijze aantrekkelijk, met behulp van een digitaal product. Met die opdracht gaan studenten met verschillende achtergronden en disciplines aan de slag in de cursus Living Pasts. De cursus is een gezamenlijke inspanning van maar liefst vijf faculteiten, en kan gevolgd worden als keuzevak door vrijwel alle bachelorstudenten aan de Universiteit Utrecht.

“Het is heel waardevol dat de studenten van verschillende studies komen. Mensen zijn niet hun discipline, hun interesse is vaak breder,” aldus Ivar Troost, een van de docenten. De tweede editie van Living Pasts is in februari gestart met elf studenten, hun achtergrond varieert van Chemie en Informatica tot Media en Cultuurstudies en Kunstmatige Intelligentie.

In tien weken bedenken én maken studenten een prototype met wetenschappelijke basis.

De eerste helft van de cursus is gericht op het binnenhalen van verschillende perspectieven. Welke technologische mogelijkheden zijn er voor geschiedvertelling en geschiedkundig onderzoek, en welke voor- en nadelen horen daarbij? Gastdocenten vertellen over de geologische geschiedenis van de aarde, sociale geografie en antropologie, en er zijn workshops over onder andere co-design, pitchen en werken met persona’s.

Vervolgens gaan studenten in groepjes aan de slag met een prototype: vanuit wetenschappelijke kennis ontwerpen ze een product waarbij het culturele erfgoed van Utrecht en het gebruik van media- en/of datatechnologie centraal staan.

Doorlopend aanpassen en verbeteren

Hoewel de bijeenkomsten voor deze cursus gepland waren op inspirerende locaties als het Teaching and Learning Lab en het Utrechts Archief, wordt vanwege de maatregelen rondom het coronavirus uitgeweken naar Microsoft Teams. Het past bij het iteratieve karakter van de cursus: zowel tijdens de cursus als tussen de cursusreeksen wordt het proces doorlopend aangepast en verbeterd, op basis van voortschrijdend inzicht en in goed overleg met de studenten.

Alsof hij nooit anders gedaan heeft leidt docent Ivar Troost het online college in goede banen. Dit keer pitchen de studenten via video over hun voortgang. Met behulp van heldere afspraken – video en microfoon uit als je niet aan het woord bent, gebruik de chat om aan te geven dat je een vraag of opmerking hebt – en hulpmiddelen als scherm delen en online ‘whiteboard’ Miro verloopt de bijeenkomst gestructureerd. De sfeer is goed: studenten en studentassistenten wachten geduldig tot ze het woord krijgen en voorzien elkaar proactief van feedback en advies.

Prototyping

De studenten werken in groepen aan prototypes van een graphic novel over de Maliebaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, een online magazine met kookvideo’s waarin historische recepten worden bereid en een virtual reality-ervaring waarbij door de tijd gereisd kan worden om het Janskerkhof in verschillende historische periodes te ‘bezoeken’. Het is een intensieve cursus, waarbij je goed leert prioriteren: na tien weken moet het prototype klaar zijn.

Utrecht Time Machine

Uiteindelijk worden de prototypes, vertaald naar eindproducten, onderdeel van de Utrecht Time Machine, gericht op het breed toegankelijk maken van de rijke geschiedenis van Utrecht. De prototypes, blogs die studenten hebben geschreven tijdens de cursus en meer informatie over de cursus zijn te vinden op de website van Living Pasts.