Prof. dr. Alec Ryrie wordt gasthoogleraar bij Geschiedenis en Kunstgeschiedenis

Religie, bidden © iStockphoto.com/reklamlar
© iStockphoto.com/reklamlar

Met een NWO Visitor Travel Grant is prof. Alec Ryrie van 27 juni t/m 1 juli 2022 gasthoogleraar bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. Hier zal hij werken aan zijn nieuwe project Constructing Conversion.

Protestantisme

Het nieuwe project van Ryrie heeft tot doel de geschiedenis van de protestantse missie, een van de meest ingrijpende ondernemingen van interculturele ontmoeting van de moderne tijd, opnieuw te begrijpen; en daarmee de geschiedenis van de opkomst van de mondiale moderniteit.

Ryrie is hoogleraar Geschiedenis van het christendom aan de Universiteit van Durham en hoogleraar Theologie aan het Gresham College in Londen. Hij is historicus van het protestantisme in en na de vroegmoderne tijd, en is de auteur van onder meer The Age of Reformation (2008, 2017), Being Protestant in Reformation Britain (2013), Protestants (2017), Unbelievers: An Emotional History of Doubt ( 2019) en The English Reformation (2020). Momenteel doet Ryrie onderzoek naar wereldwijde protestantse zending in de 17de en 18de eeuw.