5 juni 2018

Collegevoorzitter Anton Pijpers: 'De UU zal waar mogelijk bijdragen'

Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie officieel geopend

Foto: Frank van Beek

Koningin Máxima heeft vanmiddag het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie officieel geopend. Het nieuwe centrum gaat alle hoog complexe zorg, research en opleidingen van de kinderoncologie concentreren. De missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven.

Bijna 1.500 gasten waren getuige van de feestelijke opening van het grootste kinderkankercentrum van Europa, waar alle zorg en research voor kinderen met kanker is gebundeld onder één dak. Het Prinses Máxima Centrum is een onafhankelijk instituut, dat naast het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Wilhelmina KinderZiekenhuis ligt. Met beide instellingen zal het indien mogelijk onderzoeksfaciliteiten en -staf delen.

De Utrecht Universiteit is blij met de komst, vertelt collegevoorzitter Anton Pijpers. “Het is een plek waar de beste zorg en research voor kinderen met kanker bij elkaar komen. Dat is prachtig en ook nodig. Ik ben er van overtuigd dat de artsen, onderzoekers en verpleegkundigen in het Prinses Máxima Centrum voor kinderen en gezinnen die helaas door kanker getroffen zijn, het verschil gaan maken – bij ons in de regio en ver daarbuiten. De Universiteit Utrecht zal waar maar mogelijk bijdragen. We hebben sowieso een intensieve band: de hoogleraren die er werken worden bij ons benoemd. Ik wil alle medewerkers van het Prinses Máxima Centrum namens de universiteit van harte feliciteren en wens ze veel succes bij hun belangrijke werk.”

Utrecht Science Park

Met de komst van het Prinses Máxima Centrum groeit ook het Utrecht Science Park verder. Het USP is inmiddels verreweg het grootste science park van Nederland, zo werd gisteren bekend gemaakt. De hoge concentratie van kennis zorgt voor een magneetwerking, aldus het rapport. Op dit moment werken er zo’n 27.000 werknemers op het USP.