28 augustus 2015

Prestigieuze onderscheidingen van American Chemical Society voor Albert Heck en Geert-Jan Boons

De American Chemical Society heeft Albert Heck de ‘ACS Frank H. Field and Joe L. Franklin Award for Outstanding Achievements in Mass Spectrometry’ toegekend en Geert-Jan Boons een ‘Arthur C. Cope Scholar Award’. Heck krijgt de award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe methoden en technieken om menselijke eiwitten en eiwitcomplexen te identificeren en karakteriseren. Boons wordt onderscheiden vanwege zijn bijdrage aan het begrijpen van de structuur en functie van complexe suikerverbindingen in menselijke cellen.

De American Chemical Society Awards gelden binnen de scheikunde als zeer prestigieus en worden vrijwel uitsluitend toegekend aan Amerikaanse onderzoekers. De Awards worden tijdens bijeenkomsten van de American Chemical Society in maart en augustus 2016 uitgereikt.

Albert Heck

Albert Heck (1964), is hoogleraar Biomoleculaire Massaspectrometrie en Proteomics aan de Universiteit Utrecht. Massaspectrometrie is een techniek waarmee de identiteit en structuur van (bio)moleculen kan worden achterhaald. Heck heeft een grote rol gespeeld bij het ontwikkelen van innovatieve massaspectrometrische technieken om simultaan de duizenden verschillende eiwitten en eiwitcomplexen in kaart te brengen die in onze cellen alle levensprocessen controleren. Dit vakgebied, proteomics, heeft het onderzoek naar de functie van eiwitten en hun rol bij ziekte en gezondheid een grote impuls gegeven.

Heck speelt binnen zijn vakgebied zowel nationaal als internationaal een leidende rol. Zo is hij coördinator van de Europese proteomicsorganisatie PRIME-XS en de door NWO ondersteunde Proteins@Work onderzoeksfaciliteit. Eerder ontving hij al de KNCV Gouden Medaille en de ‘Discovery Award in Proteomic Sciences’, de belangrijkste onderscheiding in het proteomics vakgebied.

Heck ontvangt de ACS Frank H. Field and Joe L. Franklin Award ‘For his outstanding work in the field of protein mass spectrometry, and role in the development of enabling technologies for both proteomics and structural biology’.

Geert-Jan Boons

Geert-Jan Boons (1962) is een expert op het gebied van de synthese van complexe koolhydraten en suikerverbindingen, die hij gebruikt om te bestuderen wat hun functie is in het menselijke lichaam. Sinds juni 2015 is hij hoogleraar Chemical Pharmacology aan de Universiteit Utrecht. Voorlopig blijft hij daarnaast verbonden aan het Complex Carbohydrate Research Center van de University of Georgia (USA).

Ook Boons is internationaal leidend in zijn vakgebied. Hij ontving recentelijk de Roy L. Whistler International Award in Carbohydrate Chemistry, de belangrijkste onderscheiding binnen dit onderzoeksveld.

Boons ontvangt de Arthur C. Cope Scholar Award ‘for his seminal contributions to glycoscience by developing novel methods for oligosaccharide assembly, the preparation of important glycoconjugates and their use in biological studies’.

Gezamenlijk onderzoeksvoorstel

Geert-Jan Boons en Albert Heck werken allebei op het grensvlak van de farmaceutische wetenschappen, chemie, biologie en medische wetenschappen. Kenmerkend voor het werk van Boons en Heck zijn de succesvolle combinaties van methodeontwikkeling en toepassing in biologisch en medisch relevante vraagstukken. Een gezamenlijk onderzoeksvoorstel van Heck en Boons werd eerder dit jaar door onderzoekfinancier NWO gehonoreerd met een TOP-PUNT subsidie van 2 miljoen euro.