17 september 2014

150 duizend euro voor onderzoek naar smelten ijsplaten Oost-Antarctica

Prestigieuze InBev-Baillet Latour Antarctica Fellowship Award voor Utrechtse poolonderzoeker Jan Lenaerts

Poolonderzoeker dr. Jan Lenaerts van de Universiteit Utrecht heeft gisteren in Brussel de prestigieuze InBev-Baillet Latour Antarctica Fellowship van €150.000 ontvangen. Hij krijgt de beurs voor zijn voorstel om de smelt op de ijsplaten in Oost-Antarctica en de impact daarvan op hun instabiliteit en het mondiale zeeniveau te onderzoeken. Aan Lenaerts is in juli ook een Veni-subsidie van NWO toegekend.

“Oost-Antarctica is de grootste ijsmassa op aarde. Als de planeet opwarmt, kunnen de ijsplaten die al dat ijs vasthouden afbreken, waardoor grote hoeveelheden ijs in de oceaan terechtkomen en het zeeniveau mogelijk tientallen meters stijgt,” licht Lenaerts toe. “Mijn veldwerk met steun van de InBev-Baillet Latour Fellowship zal uitklaren welke processen verantwoordelijk zijn voor het opbreken van de ijsplaten, zodat we beter kunnen inschatten hoe, wanneer en waar Oost-Antarctica het kwetsbaarst is voor de opwarming van de aarde.”

BENEMELT

Lenaerts, onderzoeker bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek (IMAU) van de Universiteit Utrecht, verwacht dat zijn project belangrijke inzichten geeft in hoe het smelten van de oppervlakte de ijsplaten beïnvloedt. Daarnaast zal zijn onderzoek informatie opleveren waarmee klimaatmodellen kunnen worden verbeterd die helpen om een inschatting te maken van het smelten van de oppervlakte van de Oost-Antarctische ijsplaten, nu en in de toekomst.

Veldwerk

Voor het veldwerk binnen zijn gehonoreerde BENEMELT-project, reist Lenaerts in november 2014 af naar het Belgische Princess Elisabeth-onderzoeksstation. Hij zal daar drie weken werken op de nabijgelegen Koning Boudewijn-ijsplaat. Meer informatie over het BENEMELT-project komt de komende maanden beschikbaar op de website van het Princess Elisabeth Antarctica research station (www.antarcticstation.org).

InBev-Baillet Latour Antarctica Fellowship

Lenaerts ontving de InBev-Baillet Latour Antarctica Fellowship Award woensdagmiddag 17 september tijdens “Antarctica – The Next Generation”, de conferentie en prijsuitreiking voor de InBev-Baillet Latour Fellowship in het Brusselse Paleis der Academiën. De Fellowship Award is een samenwerkingsverband tussen de International Polar Foundation en het Fonds Inbev-Baillet Latour. Doel is wetenschap en wetenschappelijke uitmuntendheid op Antarctica door jonge onderzoekers te bevorderen.

Unaniem jury-oordeel

“Leden van het Fellowship-comité waren unaniem in het toekennen van de Fellowship Award aan Jan Lenaerts en het BENEMELT-project, omdat dit boeiende project nieuwe elementen zal opleveren voor het onderzoek naar de interactie tussen het klimaat en ijsplaten,” aldus juryvoorzitter prof. Jörn Thiede. “Het zal bijdragen aan het bestaande werk van andere onderzoekers op het Koning Boudewijn-ijsplaten, zal een nieuwe gegevensverzameling opleveren voor modellen en zal een significante toevoeging zijn aan de onderzoeksactiviteiten aan de Prinses Elisabethbasis.”

Jan Lenaerts

Jan Lenaerts promoveerde vorig jaar aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar het effect van sneeuwdrift op de ijskappen van Antarctica en Groenland. Zie onder publicaties links naar persberichten over belangrijke publicaties waar hij aan meewerkte. Recent werd aan hem door NWO een Veni toegekend.

Meer informatie

• Over de Fellowship Award: zie de perskit van de InBev-Baillet Latour Antarctica Fellowship
  • Overige vragen: Monica van der Garde, persvoorlichter faculteit Bètawetenschappen, m.vandergarde@uu.nl, 06 13 66 14 38.

Publicaties

Persberichten over publicaties waar Jan Lenaerts tijdens zijn promotieonderzoek bij betrokken was: