21 september 2012

Prestigieuze Duitse wetenschapsprijs uitgereikt aan Birgit Meyer

Prof. dr. Birgit Meyer ontvangt Anneliese Maier Forschungspreis.

Op 13 september nam prof. dr. Birgit Meyer (hoogleraar Religiewetenschappen) in Heidelberg de Anneliese Maier Forschungspreis in ontvangst uit handen van de Duitse minister voor onderzoek Annette Schavan. De prijs, die de prestigieuze Alexander von Humboldt-Stiftung heeft toegekend aan zeven wetenschappers, bestaat uit een geldbedrag van 250.000 euro. Meyer gaat dit bedrag gebruiken om de komende vijf jaar de samenwerking tussen het Utrechtse departement Religiewetenschap & Theologie en het Zentrum Moderner Orient in Berlijn uit te bouwen.

Stimulans voor internationalisering

De Anneliese Maier-Forschungspreis, die de Humboldt-Stiftung dit jaar voor het eerst verleent, is bedoeld om de internationalisering in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen in Duitsland te stimuleren. De prijs zal jaarlijks worden toegekend aan uitmuntende wetenschappers van internationale partnerinstellingen van Duitse universiteiten. Dit jaar was er nóg een winnaar van de Universiteit Utrecht: prof. dr. Katharina Boele-Woelki, hoogleraar Internationaal en vergelijkend privaatrecht en personen- en familierecht.

Birgit Meyer (hoogleraar Religiewetenschappen) is een internationaal toonaangevende expert op het gebied van religieuze antropologie, met name gericht op Afrika. Samen met collega’s van het Zentrum Moderner Orient in Berlijn zal ze het samenspel tussen religie en de alledaagse leefwereld gaan onderzoeken, en daarbij een vergelijking maken tussen islamitische en christelijke perspectieven.

Anneliese Maier

De Humboldt-Stiftung bevordert academische samenwerking tussen excellente wetenschappers binnen en buiten Duitsland. Anneliese Maier (1905-1971), naar wie de prijs is genoemd, was een Duitse filosoof en wetenschapshistoricus met een voor haar tijd ongebruikelijk sterke internationale oriëntatie. Ze onderzocht het ontstaan van het wetenschappelijk denken, met name in de natuurwetenschappen, van de 14e tot de 18e eeuw.