Politicoloog Hans Vollaard: "Voorlopig zijn we nog niet van de SGP af"

Dr. Hans Vollaard, politcoloog.

De oudste politieke partij van Nederland vierde onlangs haar honderdjarige bestaan, met onder meer de presentatie van het boek Mannen van Gods Woord, de Staatkundig Gereformeerde Partij 1918/2018, van Gerrit Voerman en Hans Vollaard, politicoloog aan de Universiteit Utrecht.

Het boek kreeg veel belangstelling in de media, zowel landelijk als regionaal: van Radio 1, tot het AD (Gelderlander, Stentor) en NRC. De partij heeft weliswaar weinig zetels in de Tweede Kamer, maar bevindt zich in het centrum van de macht, sinds de nodige politieke steun werd verleend aan coalities in de kabinetten Rutte. Ook in gemeenteraden speelt de orthodox protestantse partij nog een rol, ondanks dat Nederland steeds meer een seculier land is geworden. "Voorlopig zijn we nog niet van de SGP af," zei Hans Vollaard, tegen Omroep Zeeland, "je hoeft maar op zondag in Zeeland rond te kijken en dan zie je heel veel kerkgangers waar de partij haar kiezers uit put."

Kenners vertellen over de partij

Past zo’n religieuze partij wel in de Nederlandse democratie, vragen Voerman en Vollaard zich af in Mannen van Gods Woord. Onafhankelijke kenners van de SGP laten in het boek zien wat voor partij zij was en is. Ze beschrijven de veranderingen en de constanten en laten zien hoe binnen de partij wordt omgegaan met tegenstellingen.

Een greep uit de interviews die Hans Vollaard gaf, naar aanleiding van het boek:

mannen van Gods woord

Mannen van Gods woord - De Staatkundig Gereformeerde Partij 1918-2018
Redactie: Hans Vollaard en Gerrit Voerman
Uitgever: Verloren
Prijs: 25 euro