Podcast over Diepzeemijnbouw: wie is de baas over de oceaan?
Catherine Blanchard in NRC podcast

De NRC-podcast Vandaag maakte een aflevering over diepzeemijnbouw en Catherine Blanchard deelde daarin inzichten over de wetten en regels rondom deze activiteiten op zee.
Bedrijven staan aan de start van de exploitatie van diepzeemineralen. De metalen daar komen goed van pas bij de energietransitie. Dit terwijl de tekst van het internationale BBNJ-verdrag bijna is afgerond, onder toezicht van de VN. Dat verdrag heet voluit in het Engels: the Agreement on the conservation and sustainable use of marine biodiversity beyond national jurisdiction. Beide ontwikkelingen vergroten het bewustzijn rond het beheer van hulpbronnen op zee.
Internationale onderhandelingen
De podcastaflevering bespreekt eerst de aard van ecosystemen in de diepzee en de huidige stand van de wetenschappelijke kennis over dergelijke ecosystemen. Vervolgens hoor je recente ontwikkelingen in de exploratie van diepzeemineralen en (binnenkort) exploitatieactiviteiten. De podcast behandelt de huidige status van de internationale onderhandelingen over de Mijnbouwcode en de reeks regels en procedures om mineraalgerelateerde activiteiten van de diepzee te reguleren zeebedding.
Catherine Blanchard legt uit wat het fundamentele principe is van het 'gemeenschappelijke erfgoed van de mensheid' dat ten grondslag ligt aan het regelgevingsregime voor de diepzeebodem en zijn hulpbronnen, evenals de rol van de International Seabed Authority, de internationale organisatie die het mandaat heeft om diepzeemineralen te reguleren en te beheren. Die autoriteit moet ervoor zorgen dat dergelijke activiteiten geen schade toebrengen aan het mariene milieu.
De podcastaflevering maakt deel uit van een reeks nieuwsberichten over diepzeemijnbouw van NRC en bouwt voort op een eerder dit jaar gepubliceerd nieuwsbericht: Octopus ‘Casper’ is het gezicht van de strijd om de diepzee - NRC