Podcast 'Bloody Science': Waarom we nog zo weinig weten over menstruatie

Hoe stuurt de cyclus, van vrouw én man, onze emoties en stemming? En welke grote misvattingen bestaan er nog steeds over menstruatie en de pil? Vandaag, op Wereld Menstruatiedag 2024, vertellen wetenschappers van de Universiteit Utrecht hierover in  ‘Bloody Science’: een tweedelige podcastspecial van de Universiteit van Nederland.

Toen Sally Ride, de eerste Amerikaanse vrouwelijke astronaut, in 1983 de ruimte in ging kreeg zij van haar mannelijke collega’s bij NASA maar liefst honderd tampons mee (met de touwtjes aan elkaar geknoopt!). Ze ging slechts een week. De reden volgens NASA? "We just want to be safe"…

Men kon raketten bouwen, naar de maan reizen, maar hoe het zat met ongesteldheid, of hoe lang een vrouw ongesteld was … dat was een mysterieus raadsel. Dit was 40 jaar geleden. Hoeveel zijn we sindsdien opgeschoten? Wat weten we nu over de menstruatiecyclus en hoe die mensen met een menstruatie dagelijks beïnvloedt?

In deze podcast duiken onderzoekers aan de Universiteit Utrecht Lotte Gerritsen en Anne Marieke Doornweerd in het kennisgat rondom onze hormonen en de pil, want ja: er is veel onbekend. Terwijl bijna 4 miljard mensen ter wereld menstrueren, vruchtbaar zijn, en dus met een hormonale en reproductieve cyclus te maken hebben.

In aflevering 1 onthult Anne Marieke Doornweerd nieuwe kennis over de effecten van de menstruatiecyclus op onze emoties en mentale gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat gedurende de cyclus bepaalde structuren van onze hersenen kunnen veranderen, in het bijzonder de gebieden die primair verantwoordelijk zijn voor emoties en geheugen? Of dat voor sommige vrouwen de één of twee weken voorafgaand aan de menstruatie zo heftig kunnen zijn dat ze worstelen met depressie en zelfs zelfmoordgedachten?

Luister naar aflevering 1 (15 minuten)

In aflevering 2 neemt universitair hoofddocent klinische psychologie Lotte Gerritsen ons mee door de nieuwste inzichten over een van de belangrijkste uitvindingen van de 20e eeuw: de pil. De laatste jaren stapt een aanzienlijk deel van de jonge vrouwen in Nederland af van de pil vanwege de vermeende lichamelijke en psychische bijwerkingen. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Luister naar aflevering 2 (15 minuten)