'Plots hel het werd' over Jacobus van Looy en The Battle of the Somme

Onder redactie van prof. dr. Geert Buelens (Nederlandse taal en cultuur) verscheen het boek Plots hel het werd, dat een overzicht biedt van de Nederlandse receptie van de film The Battle of the Somme (1916), aan de hand van een gedicht van Jacobus van Looy. Bij het boek verscheen ook een documentaire van de hand van Leo van Maaren.

Jacobus van Looy en The Battle of the Somme

De documentaire en het bijbehorende boek gaan over de Nederlandse ontvangst van de Britse propagandafilm The Battle of the Somme die eind 1916 bioscoopzalen in Nederland en in Nederlands-Indië vulde. Deze film toonde het publiek voor het eerst hoe het er ‘in de eerste vuurlinie’ van de beruchte veldslag aan toeging en had een grote invloed op de toeschouwers. Het gedicht ‘Het verhaal van den provinciaal’ van Jac. van Looy vormt een unieke weerslag van deze filmervaring. In dit gedicht beschrijft Van Looy de enorme impact die de film op hem en andere toeschouwers had.

Prof. dr. Geert Buelens
Prof. dr. Geert Buelens

Editie, achtergrond en film

Het boek bevat een editie van de tekst van het gedicht (geschreven in het najaar van 1916) en een aantal toegankelijke artikelen over de achtergrond en betekenis van de teksten en de manier waarop film/beeld door de oorlogvoerende landen werden ingezet als propagandamiddel in Nederland. De documentaire van Leo van Maaren op de bijgevoegde dvd brengt naast interviews met deskundigen de tekst van het gedicht, gelezen door Krijn ter Braak, samen met enkele originele filmbeelden.

Culturele ontmoetingen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Plots hel het werd is een van de resultaten van het Europese onderzoeksproject naar culturele ontmoetingen tijdens de Eerste Wereldoorlog, ‘Cultural Exchange in a Time of Global Conflict: Colonials, Neutrals and Belligerents during the First World War’ (CEGC). Geert Buelens en dr. Tessa Lobbes werkten drie jaar lang aan het project, dat afgelopen week officieel werd afgerond met de voorstelling van de documentaire, een symposium op 4 november en een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek. Aan de documentaire en het boek werkten ook letterkundigen dr. Laurens Ham en dr. Fabian Stolk mee.

Het project verdiende al aandacht in diverse media.

 

  • Titel: Plots hel het werd
  • Auteur: Geert Buelens (red.)
  • ISBN: 9789079020379
  • Uitgever: Huis Clos