18 mei 2017

Oratie Guido van den Ackerveken

Plantenziektekunde: 100 jaar na Westerdijk

Oratie Guido van den Ackerveken
Guido van den Ackerveken in zijn oratie: “Johanna Westerdijk zag dat de erfelijkheidsleer nieuwe kansen biedt om doelbewust tot resistente gewassen te komen.”

Guido van den Ackerveken, hoogleraar ‘Translational Plant & Microbial Biology’, hield op 9 mei zijn oratie getiteld ‘Zaai nieuwsgierigheid, kweek kennis en pluk de vruchten’. Hij noemde het een bijzondere eer om een eeuw na benoeming van de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, Johanna Westerdijk, de aanwezigen nader te informeren over hun gezamenlijk vakgebied, de plantenziektekunde.

“In haar rede besteedt Westerdijk geen enkele aandacht aan het feit dat zij de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland is, maar is ze trots een van de eerste universitaire hoogleraren in de fytopathologie, de plantenziektekunde, in Europa te zijn. En ik ben trots dat 100 jaar later het vakgebied van de plantenziektekunde nog steeds prominent in Utrecht aanwezig is. In haar oratie komen een aantal interessante zaken naar voren die een directe link vormen met het onderzoek van mijn groep”, aldus Guido van den Ackerveken.

Nieuwsgierigheid-gedreven onderzoek

De kersverse hoogleraar belichtte vervolgens het belang van nieuwsgierigheid-gedreven onderzoek aan planten en microben, in het bijzonder op het gebied van plantenziekten. Fundamentele kennis vormt de onmisbare basis voor ‘vertalend of translationeel’ onderzoek om te komen tot toepassing in de voedselproductie en biotechnologie. Hiermee kan dit onderzoek bijdragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen waar de mensheid voor staat, zoals een groeiende wereldbevolking, duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid en -veiligheid.

Gerelateerde nieuwsberichten