PETscan RassenRadar: rasgebonden ziekten bij hond en kat in beeld

Sinds kort is de RassenRadar beschikbaar in PETscan, een systeem voor diagnoseregistratie voor dierenartsen ontwikkeld door het Expertisecentum Genetica Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. De RassenRadar laat in één oogopslag zien welke erfelijke ziekten en aandoeningen voorkomen bij een bepaald ras, waardoor ziektebeelden sneller worden herkend.

Foto: Twee dierenartsen controleren een puppy op een operatietafel

PETscan wordt gekoppeld aan het patiëntenregistratiesysteem van de dierenartsenpraktijk en biedt veel nuttige informatie, waaronder nu de RassenRadar. De diagnosen die dierenartsen stellen en die zij invoeren worden geanalyseerd bij de faculteit Diergeneeskunde. Hierdoor ontdekken onderzoekers sneller trends in de ziekten die voorkomen bij verschillende rassen en kunnen zij de dierenartsen via de RassenRadar nog beter informeren.

Hoe werkt de PETscan RassenRadar?

Door in PETscan een bepaald ras aan te klikken, krijgt de dierenarts een lijst van diagnosen, met degene die extra vaak bij dat ras worden gezien extra uitgelicht. Bij elke diagnose zit direct veel informatie over de betreffende ziekte, bijvoorbeeld of er een DNA-test beschikbaar is en links naar handige websites en actuele wetenschappelijke artikelen.

De erfelijke problemen van 60 kattenrassen en 100 hondenrassen zijn al ingevoerd in de RassenRadar. Onderzoekers van de universiteit voegen regelmatig nieuwe hondenrassen toe. Het systeem wordt steeds beter als dierenartsen de nieuwe rassen en de diagnosen die zij stellen ook weer inbrengen in het systeem van PETscan. Zo helpen dierenartsen in wetenschap en praktijk elkaar om kennis te delen en samen tot accurate diagnosen te komen.

Samen werken aan gezond gefokte dieren en preventie van ziekten en afwijkingen

Dierenartsen worden dagelijks geconfronteerd met de negatieve gevolgen van schadelijke uiterlijke kenmerken en erfelijke ziekten bij gezelschapsdieren. Omdat het dier er al is, kan enkel nog het leed verzacht worden. Door het invullen van PETscan kan de dierenarts juist een steentje bijdragen aan preventie. Door de ingevoerde gegevens te bestuderen kan het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde goed onderbouwde adviezen geven aan dierenartsen, fokkers en beleidsmakers.
 

Lees meer over het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde
Lees meer over PETscan
Lees meer over de PETscan Rassenradar

De PETscan RassenRadar werd ontwikkeld met steun van partners en donateurs van Vrienden Diergeneeskunde. Dankzij deze waardevolle bijdragen werken we samen aan het terugdringen van schadelijke uiterlijke kenmerken en ziekten bij honden en katten. Hierdoor gaan deze dieren een gezondere toekomst en een beter welzijn tegemoet. Verder onderzoek blijft nodig, maar dit project is volledig afhankelijk van uw betrokkenheid en steun. Help mee om de missie van Gezond Gefokt voort te zetten en maak samen met ons het verschil.