3 december 2018

Peter Ngene krijgt Afrikaanse prijs voor energieonderzoek

Anorganisch scheikundige Peter Ngene (Universiteit Utrecht) heeft de Nigeriaanse NLG Science Prize gewonnen voor zijn werk aan nieuwe materialen voor energie-opslag en waterstofdetectie, cruciaal voor het gebruik van waterstof als duurzame brandstof. De prijs bestaat uit €100.000,- en zal worden gebruikt om wetenschap op het continent te stimuleren.

Ngene ontving de prijs al in oktober tijdens een ceremonie in Lagos, Nigeria in aanwezigheid van deelnemers aan de Nederlandse diplomatieke missie en de Nederlandse ambassadeur in Nigeria. Peter Ngene: “Deze prijs is momenteel één van de hoogste wetenschapsprijzen in Afrika. Het selectiepanel van dit jaar vond mijn werk aan energieopslag en sensoren een grote aanwinst voor de Nigeriaanse en Afrikaanse energiesector.”

Peter Ngene receives NLNG prize
Peter Ngene ontvangt de NLNG Science Prize 2018 uit handen van Osobonye R. LongJohn, bestuursvoorzitter van NLNG

Boost voor de Afrikaanse wetenschap

De prijs moet een boost geven aan wetenschap in heel Afrika en vooral in Nigeria. Ngene: “Deel van het plan is om te gaan werken met vooraanstaande universiteiten in Nigeria, om een aantal van hun getalenteerde maar arme master- en PhD-studenten te helpen naar het buitenland te gaan en zo internationale onderzoekservaring op te doen tijdens hun studie. Natuurlijk hoop ik dat ze naar Utrecht of ergens anders in Nederland kunnen komen, om te werken aan onderwerpen die gerelateerd zijn aan mijn onderzoek, maar dit moet nog worden uitgewerkt.”

Goed contact met Afrikaanse presidenten

De Nigeriaanse Peter Ngene werkt sinds 2007 in Nederland. Op dit moment is hij universitair docent bij de Anorganische Chemie en Katalyse groep, aan het Debye Instituut voor Nanomaterials Science van de Universiteit Utrecht. In maart 2018 werd hij gekozen als Next Einstein Forum Fellow, waarbij 17 jonge en veelbelovende Afrikaanse wetenschappers zijn uitgenodigd om advies te geven over het wetenschapsbeleid van Afrika. De huidige prijs stelt Ngene in staat om daarop nog beter invloed uit te oefenen. “Ik heb al zeer goed contact met beleidsmakers, inclusief enkele Afrikaanse presidenten en ministers van Onderwijs. Ik kan een rol spelen in de toekomst van het wetenschappelijk onderzoek in Afrika door samenwerking tussen Nederlandse universiteiten en Afrikaanse landen. Landen zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Frankrijk, Japan, Zuid-Korea en China hebben al een actieve rol in het ondersteunen en versnellen van wetenschappelijk onderzoek in Afrika.”

Meer informatie: Innovation in energy storage wins NLNG’s $100,000 Science Prize