Pesto: Vervang niet-duurzame pijnboompitten voor biodiversiteit

Door Malin Böhne en Yana Mechielsen van het Food Committee

Iedereen is dol op pesto. Maar de industrie van een belangrijk pesto-ingrediënt, de pijnboompit, veroorzaakt het verval van ecosystemen; bijvoorbeeld in het Verre Oosten van Rusland. Inheemse dieren konden vroeger verse pijnboompitten of gevallen pitten verzamelen op de bosgrond, maar het teveel oogsten ervan maakt het leven moeilijker voor hen. 

Hoe vervangen we pijnboompitten?

De pijnboompitten in pesto kunnen gemakkelijk worden vervangen door andere noten: walnoten, pistachenoten, amandelen en zelfs zonnebloempitten zijn allemaal perfecte vervangers voor pijnboompitten. Je kunt zelfs pesto maken die is gebaseerd op voedsel dat anders weggegooid zou worden, zoals wortelbladeren. Door een andere soort noot te gebruiken (het liefst plaatselijke noten zoals walnoten of zonnebloempitten), kun je van je lievelingspesto genieten en duurzaam bezig zijn!

Recept voor pesto van wortelbladeren

Ingrediënten

 • 1 teentje knoflook, gesneden
 • 2 eetlepels versgeperst citroensap (ongeveer een halve citroen)
 • 1 theelepel verse citroenschil (ongeveer een halve citroen)
 • wortelbladeren van 1 grote of 2 kleinere bossen wortels
 • 1/4 kopje verse munt- of basilicumbladeren
 • 1/2 kopje zonnebloempitten, geroosterd
 • 3 eetlepels olijfolie
 • zout en peper

Instructies

 1. De wortelbladeren bleken: verwijder de bladeren van de dikke wortelstengels. Spoel ze om en spreid ze uit op een theedoek om te drogen terwijl je verdergaat met de rest van het recept.
 2. Rooster de zonnebloempitten in een pan op middelhoge stand tot ze goudbruin worden.
 3. Voeg alle ingrediënten, behalve de olijfolie, zout en peper, toe in de blender (of een hoge bak) om te mengen tot er een puree ontstaat. Als je een blender gebruikt, stop die dan regelmatig om vezels van de bladen van de blender af te halen en de binnenkant van de bak schoon te schrapen. Voeg de olijfolie met één eetlepel tegelijk toe tot alles samen is gegaan. Voeg zout, peper en meer citroensap toe voor de smaak als je dat wilt. Meng het tot het zo zacht is als je wilt.
 4. Zet de pesto in de koelkast in een luchtdichte bak of pot. De heldergroene kleur kan vervagen tot een iets donkere kleur groen.
 5. Eet het als beleg op brood/crackers, als dipsaus of als pastasaus. Als je het gebruikt als pastasaus, houd dan wat van het water waar je de pasta in hebt gekookt en voeg er een beetje van toe tot het zo zacht is als je wilt.