23 november 2019

Nu.nl

Pestgedrag komt ook voor bij dieren

Mensen weten wel hoe ze een ander het leven zuur maken. Maar hoe zit dat bij dieren? Worden arme, onschuldige dieren op net zo'n wrede manier fysiek en mentaal toegetakeld door hun soortgenoten?

Ja, zegt gedragsbioloog Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht. Al is het bij dieren niet makkelijk te bepalen of iets binnen de categorie 'pesten' valt, legt ze uit. "Bij honden zie je bijvoorbeeld vaak dat de een de ander een duw tegen zijn neus geeft. Zo van: kom dan?" Maar dit is vooral om te kijken of de ander wil spelen. Echt pesten? Dat is meer gedrag waarbij agressie komt kijken, zegt Vinke. Of meer specifiek: agressie met de bedoeling om een ander te benadelen, terwijl die niks misdaan heeft.

[...]

Het volledige bericht is verschenen op 23 november 2019 op Nu.nl.