28 mei 2018

Pepijn Corduwener over de politieke crisis in Italië

© iStockphoto.com

Nu de formatie van een nieuw kabinet is gestrand na een veto van president Mattarella, is in Italië veel onduidelijkheid over de toekomst. De NOS en BNR Nieuwsradio spraken met historicus dr. Pepijn Corduwener over de politieke impasse.

De formatie van een nieuwe regering liep stuk op de aanstelling van een euroscepticus als minister van Financiën, Paolo Savona. In de moderne geschiedenis van Italië is het niet eerder gebeurd dat de president een minister afwees en daardoor een formatie strandde, zegt Corduwener. Savona is fel tegen de euro en schreef twee jaar terug al een soort handleiding over hoe Italië uit de euro kan stappen.

Dr. Pepijn Corduwener
Dr. Pepijn Corduwener

Afwijzing dapper

Mattarella had Conte al goedgekeurd als premier, maar was het grondig oneens met de invulling van deze ministerspost. De afwijzing is volgens Corduwener dapper, “maar of het slim is, is nog de vraag."  Nu klinkt ineens de roep om zijn aftreden, iets wat nooit eerder is gebeurd en wat ook niet mogelijk is. Mattarella handelt volgens de grondwet. De vraag is wat er nu gaat gebeuren, dat zal de komende maanden duidelijk worden.

Toekomst

Waarschijnlijk moeten de Italianen opnieuw naar de stembus. Maar hoe de verkiezingen zullen verlopen valt lastig te zeggen. Corduwener: "En daarna is het de vraag of Lega doorgaat met de Vijfsterrenbeweging, die ook duidelijk linkse invloeden heeft, of het over rechts probeert met het Forza Italia van de inmiddels 81-jarige Berlusconi."

Carlo Cottarelli

In de tussentijd komt er een noodregering, waarvoor Mattarella oud-IMF-topman Carlo Cottarelli als premier op het oog zou hebben. Corduwener vermoedt dat de partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging hem niet zullen afwijzen.  In de wetenschap dat Mattarella geen tweede keer een ministerskandidaat kan weigeren, gaan deze partijen uit van winst. Volgens het Parool (28 mei 2018) hebben ze daarvoor een nieuwe troef in handen, Corduwener in de krant: “De partijen kunnen nu zeggen: kijk, we zijn geen soeverein land. We kunnen niet eens benoemen wie we willen. Brussel houdt ons gegijzeld.”