Payal Arora lid van adviescommissie VN

Prof. dr. Payal Arora. Foto: Michelle Muus

Payal Arora, hoogleraar Inclusive AI Cultures, is uitgenodigd om zitting te nemen in de adviescommissie van de United Nations University Operating Unit on Policy-Driven Electronic Governance (UNU-EGOV), een onderzoekscentrum en denktank van de United Nations University.

Ontwikkeling, milieuduurzaamheid en vrede

“Ik kijk er erg naar uit”, zegt Arora. “Samen met twee andere internationale experts en de rector van de Universiteit van de Verenigde Naties zal ik mijn expertise op het gebied van gebruikerservaringen van het mondiale Zuiden toepassen op wereldwijde data en AI-governance. Daarbij gaan we strategische begeleiding bieden voor inclusieve en verantwoorde mechanismen en toepassingen van digitale technologieën.”

De Unit is de eerste in zijn soort en ondersteunt het systeem van de Verenigde Naties en de lidstaten bij het transformeren van de bestuursmechanismen en het opbouwen van effectieve bestuurscapaciteit door middel van strategische toepassingen van digitale technologieën. Het doel is om bij te dragen aan inclusieve sociale en economische ontwikkeling, milieuduurzaamheid en vrede.

Over Payal Arora

Arora is geboren in India en woonde en werkte in de Verenigde Staten. Ze volgde haar fascinatie voor wereldwijde cultuur, technologie en communicatie en behaalde diploma’s aan Harvard en Columbia University.

Sindsdien bestudeert Arora het digitale gedrag van de armste mensen in de wereld en adviseert ze tal van instellingen in de private en publieke sector, zoals Adobe en UNHCR. Op haar lijst van publicaties staat onder andere het boek The Next Billion Users: Digital Life Beyond the West (Harvard Press). Sinds januari 2024 is ze hoogleraar Inclusive AI Cultures aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.