Paul Coffer benoemd tot nieuwe wetenschappelijk directeur Life Sciences

Prof. dr. Paul Coffer

Professor dr. Paul Coffer wordt per 1 oktober 2024 de nieuwe wetenschappelijk directeur van het universiteitsbrede strategische thema Life Sciences. Momenteel is de moleculair celbioloog wetenschappelijk directeur van het Regenerative Medicine Center Utrecht en kwartiermaker van het Research & Innovation Center van het UMC Utrecht. 

De wetenschappelijk directeur is hét gezicht van het Life Sciences thema, en werkt in nauw overleg met het co-decanaat, de decanen van de drie faculteiten die verbonden zijn met het thema: Bètawetenschappen, Diergeneeskunde, en Geneeskunde/UMC Utrecht. Paul Coffer heeft een brede expertise in immunologie, regeneratieve geneeskunde, kanker en moleculaire celbiologie, en omschrijft zichzelf als ‘ontdekkingswetenschapper’ (discovery scientist). Zijn profiel sluit mooi aan bij het brede thema Life Sciences.

Bruggenbouwer

“Paul staat bekend als een verbinder en een bruggenbouwer”, aldus rector magnificus Henk Kummeling. “Hij zit vol met interessante ideeën en inspirerende inzichten over samenwerking met de andere strategische thema’s van de UU en zoekt actief de verbinding. Dat maakt hem voor ons de perfecte persoon om de band tussen Life Sciences en onze maatschappelijke en wetenschappelijke partners de komende jaren te versterken.”

“Ik ben ervan overtuigd dat het thema Life Sciences op de Utrechtse campus een buitengewone plek is voor onderzoekers om aan hun carrière te bouwen”, vertelt Paul Coffer. “Ik vind het cruciaal om de komende jaren interdisciplinaire samenwerkingen verder uit te bouwen, onderzoeksfaciliteiten te delen, en het thema internationaal nog beter op de kaart te zetten – en ik ben heel blij dat ik daar een rol in mag spelen.”

Het gaat om een aanstelling van 0,5 FTE – met mogelijke uitbreiding naar 0,8 FTE - voor vier jaar. Paul Coffer volgt Prof. dr. Peter Luijten op, die met pensioen gaat na vier jaar leiding te hebben gegeven aan de strategische koers van het Life Sciences thema. Onder leiding van Luijten heeft het thema de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Zo is de samenwerking op het gebied van de Life Sciences tussen de kennisinstituten, ziekenhuizen en bedrijven op het Utrecht Science Park sterk verbeterd. Ook zijn er vele prestigieuze subsidies toegekend, zoals Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuren (NWO), Zwaartekracht- en groeifondsprojecten zoals HealthRI, RegmedXB, CropXR, OncodeAccelerator en het recente Centrum van Proefdiervrij Biomedische Translatie

Coffer: “Ik kijk er naar uit om het stokje over te nemen van Peter. De Life Sciences-community in Utrecht biedt een unieke infrastructuur en kennisbasis voor het uitvoeren van innovatief, maatschappelijk relevant multidisciplinair onderzoek. Samenwerking is essentieel om de sterke internationale positie van onze wetenschappers te behouden. Ik hoop dat ik met deze nieuwe functie een centrale rol kan spelen in het toekomstbestendig maken van Life Science-onderzoek dat bijdraagt aan maatschappelijke uitdagingen."

Over Paul Coffer

Paul Coffer studeerde Biochemistry aan Oxford University en voltooide in 1991 zijn PhD aan het Ludwig Institute for Cancer Research in London. In 1992 kwam hij naar Utrecht voor een postdoc bij het Hubrecht Institute. Sinds hij in 2005 hoogleraar werd, is Coffer actief betrokken bij het ontwikkelen van de onderzoeksstrategie, niet alleen binnen het UMC Utrecht maar ook breder binnen de Life Sciences. Bijvoorbeeld via het Regenerative Medicine programma. Binnen het UMC Utrecht was hij van 2018-2023 Manager Research voor de divisie LAB met ongeveer 1500 medewerkers. In dat kader is hij ook lid geweest van diverse commissies, waaronder het corona-crisisteam, de adviesraad promoties en de talentenadviesraad. Sinds 2023 is Coffer kwartiermaker voor het UMC Utrecht Research & Innovation Center. In deze functie richt hij zich op de toekomstbestendigheid van onderzoeks-infrastructuren in het UMC Utrecht. Coffer heeft ook een actieve rol in het onderwijs, bijvoorbeeld als directeur van het Utrecht University Regenerative Medicine PhD programma en als voorzitter van het U/Select Master’s Honours programma.

Over het strategische thema Life Sciences

Het strategisch thema Life Sciences is één van de vier strategische thema’s van de Universiteit Utrecht. Het is een breed initiatief dat de wetenschappelijke activiteiten van de faculteiten Bètawetenschappen, Diergeneeskunde, het UMC Utrecht en andere publiek en private partners op het Utrecht Science Park verbindt. Life Sciences-onderzoek in Utrecht is divers en vormt daarmee een mooie afspiegeling van de lange en rijke geschiedenis van de Universiteit Utrecht, haar strategische partners en samenwerkingspartners. Gezamenlijk streven deze partijen elke dag weer naar het creëren van duurzame oplossingen voor onze voortdurend veranderende wereld en werken wij aan een gezonde toekomst voor volgende generaties.