28 augustus 2018

Boerderij

Pak uiersmet meteen aan

Koeien met een ernstige huidbeschadiging als gevolg van uiersmet, hebben baat bij directe behandeling met een middel op basis van enzymatische alginogel.

Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht in samenwerking met Universitaire Landbouwpraktijk (ULP). Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Dairy Science.

De onderzochte uiersmet (Udder Cleft Dermatitis) deed zich vooral voor tussen de voorkwartieren. De mate van de aandoening wordt gedefinieerd als mild, of ernstig type A of type B. Bij milde aandoeningen gaat het om een rode, vette, vochtige huid, zónder dat deze stuk is. Bij ernstige aandoening type A is er sprake van een wond kleiner dan 5 centimeter doorsnee. Bij type B is de verwonding groter dan 5 centimeter.

Het volledige artikel is verschenen in Boerderij op 28 augustus.