10 maart 2017

P+ lanceert special over burgercollectieven met Tine De Moor

© iStockphoto.com/Rklfoto

Een webbericht over burgercollectieven van prof. dr. Tine De Moor (Economische en sociale geschiedenis) dat tijdschrift P+ onlangs publiceerde trok zoveel bezoekers (meer dan 5000), dat P+ besloot tot een speciale uitgave over burgercollectieven.

Blijkbaar raakt De Moor met haar onderzoek naar deze burgercollectieven een zenuw in de samenleving, constateert P+. Alle reden om De Moor uitgebreid te interviewen over de opkomst en ondergang van drie golven van burgerinitiatieven, en daar een speciale uitgave van te maken.

Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Tine De Moor

Tine De Moor is hoogleraar Instituties voor Collectieve Actie in Historisch Perspectief. Tegen P+ zei ze: "Aan elke golf van burgercollectieven ging eerst een periode van versnelde ontwikkeling van de vrije markt vooraf, zoals privatisering van gemeenschappelijk bezit. Ook nu weer."

Hoe kan het dat burgers elkaar alweer opnieuw opzoeken en overal coöperaties op allerlei gebieden oprichten? Waarom gebeurde dit eerder? En waar gingen de eerste twee golven aan ten onder? Daarover gaat deze P+ Special.