Overzichtswerk over 200 jaar studiefinanciering

 

In 2015 bestaat de studiefinanciering, in de verschillende vormen die het sinds zijn instelling gekend heeft, tweehonderd jaar. Op 1 februari verschijnt over deze twee eeuwen ervaring met studiefinanciering een fraai vormgegeven overzichtswerk: Kansen in het Koninkrijk. Studiebeurzen 1815-2015. Historicus Ruben Schalk is een van de auteurs.

Een goede opleiding is cruciaal, maar voor de meeste jongeren niet te betalen. De afgelopen twee eeuwen heeft niet alleen de overheid, maar hebben ook burgers allerlei oplossingen voor dit probleem bedacht, zoals het verlenen van beurzen, het verstrekken van leningen en leren op de werkvloer. Bedoelingen én resultaten liepen daarbij sterk uiteen.

Dit toegankelijke en rijk geïllustreerde boek geeft een beeld van succes en falen, van uitsluiting en emancipatie, van strijd om geld en kansen; kortom van twee eeuwen ingrijpende maatschappelijke verandering.

Over de auteurs

De auteurs Pieter Slaman (Universiteit Leiden), Wouter Marchand (Rijksuniversiteit Groningen) en Ruben Schalk (Universiteit Utrecht) promoveerden eerder op dit onderwerp.

Boekpresentatie

Tijdens een symposium op 1 februari wordt het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan minister Jet Bussemaker van OCW.

 

  • Titel: Kansen in het Koninkrijk. Studiebeurzen 1815-2015
  • Auteurs: Pieter Slaman, Wouter Marchand, Ruben Schalk
  • Uitgever: Uitgeverij Boom, 2016
  • ISBN: 9789089535405